Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Papa u Rimu udijelio potpuni oprost oboljelima od koronavirusa

Vatikan (IKA)

Sveti Otac Franjo u petak 27. ožujka na praznom Trgu sv. Petra u Rimu predvodio je molitvu i jedinstveno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom te je, u skladu s Dekretom vatikanske Apostolske pokorničarne od 20. ožujka, svim vjernicima koji su izravno pogođeni koronavirusom, a koji su se pokajali i izmolili Vjerovanje, Očenaš i jednu marijansku molitvu udijelio potpuni oprost.

Nakon molitve i klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu, Papa je vjernicima koji su diljem svijeta putem medija pratili prijenos iz Rima udijelio blagoslov Urbi et orbi (Gradu i svijetu). Pritom su vjernici zaraženi koronavirusom, kao i oni koji su u samoizolaciji, te zdravstveni radnici i rodbina oboljelih, odnosno svi koji se izlažu opasnosti od zaraze da bi se brinuli o onima koji su pogođeni koronavirusom, dobili mogućnost primiti potpuni oprost.

Podsjetimo, za dobivanje potpunoga oprosta, kako je određeno Dekretom Apostolske pokorničarne,  objavljenim 20. ožujka, a koji je potpisao viši pokorničar kardinal Mauro Piacenza i namjesnik mons. Krzysztof Nykiel, svi vjernici koji su izravno pogođeni koronavirosom trebali su jednostavno izmoliti Vjerovanje, Očenaš i jednu marijansku molitvu i time zaslužiti potpuni oprost.

Ostali katolički vjernici koji požele potpuni oprost moći će izabrati među više mogućnosti: posjetiti Presveto Otajstvo ili sudjelovati na euharistijskom klanjanju, čitanju Svetoga pisma barem pola sata, molitvi krunice, pobožnosti Križnoga puta ili molitvi Krunice Božjega milosrđa, moleći Boga za zaustavljanje epidemije, olakšanje bolesnima i vječni spas za one koje je Gospodin pozvao k sebi. Potpuni oprost može dobiti i vjernik koji u trenutku smrti ne može primiti sakrament bolesničkoga pomazanja i pričesti, izvijestio je Vatican News.

Izravan prijenos mogao se pratiti na Prvome programu Hrvatske televizije (HTV1) i Hrvatskog radija (HR1) te na Laudato TV, čiji je prijenos iz Vatikana preuzimao i Hrvatski katolički radio.