Budi dio naše mreže
Izbornik

Pismo biskupa Radoša o zahvalnom hodočašću povodom 25. obljetnice utemeljenja Varaždinske biskupije

Varaždin (IKA)

Pismo varaždinskog biskupa Bože Radoš u povodu zahvalnog hodočašća o 25. obljetnici osnutka Varaždinske biskupije koje će se održati od 16. do 22. listopada 2022. u Rimu prenosimo u cijelosti. Donosimo i informacije o hodočašću.

Draga braćo svećenici! Draga braćo i sestre, vjernici Varaždinske biskupije!

Prije dvadeset i pet godina sveti otac Ivan Pavao II. ustanovio je našu Varaždinsku biskupiju, odijelivši od Zagrebačke nadbiskupije 97 župa u 9 dekanata na području Međimurja, Podravine i dijela Hrvatskog zagorja.

Naša varaždinska mjesna Crkva, izrasla iz dvotisućljetnog hoda jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve, prigodom svoga srebrnog jubileja želi uputiti zahvalu Trojedinom Bogu što zajedno sa svojim biskupima, prezbiterijem i čitavim Božjim narodom nastavlja navješćivati Evanđelje i sijati sjeme Božjeg kraljevstva sjevernim krajevima Lijepe Naše. Kao svaka mjesna Crkva, Varaždinska biskupija je dar Isusa Krista, Sina Božjega, vjernicima, ljudima i društvu koji žive na njezinom području i nastoji sa svom ljubavlju i strpljivošću odgovoriti na njihove žalosti i teškoće, izazove i probleme, putujući prema konačnom zajedništvu s uskrslim Gospodinom.

Krist je ustanovio Crkvu na temelju Apostolskog zbora s Petrom na čelu. Biskupi, nasljednici apostolâ, pozvani su čuvati i naviještati vjeru koju su nam apostoli predali, posvećivati Božji narod te upravljati i odgajati povjereno im stado primjerom, savjetom, uvjeravanjem i autoritetom. Kao vjernici Crkve varaždinske želimo o ovoj 25. obljetnici ustanovljenja i uspostave naše Biskupije obnoviti svijest o poslanju koje je Krist povjerio Crkvi, ojačati svoju vjeru koju su nam predali apostoli i osnažiti zajedništvo s Petrom – koga je Gospodin postavio kormilarom svoje Crkve.

Stoga ćemo zajedno hodočastiti na grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla, u Vječni Grad – Rim, kako bismo zahvalili za srebrni jubilej života ove mjesne Crkve, ispovjedili vjeru na mjestima gdje su apostoli Petar i Pavao i kršćani prvih stoljeća prolijevali krv za Krista te preporučili njihovom zagovoru našu Biskupiju, župne zajednice, svećenike, redovnike i redovnice, obitelji, djecu i mlade, sve ljude dobre volje naše Biskupije za blagoslovljen i plodonosan hod putevima zemaljskog života prema vječnoj domovini.

Biskupijsko hodočašće u Rim bit će ove jeseni, od 16. do 22. listopada. Svoje hodočašće započeli bismo u nedjelju navečer, 16. listopada, noćnom vožnjom najprije do Asiza, a zatim bismo u ponedjeljak, 17. listopada, stigli u Rim. Tijekom narednih dana u Rimu pohodit ćemo četiri velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem, obići ćemo važna mjesta okupljanja hodočasnika. U petak, 21. listopada, krenuli bismo najprije prema Padovi, a potom natrag prema Hrvatskoj.


Informacije o hodočašću

Cijena hodočašća je 2400 kuna ili 318.50 eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: tajnik@biskupija-varazdinska.hr.

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom − ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Potrebno je ispuniti i obrazac za prijavu koji se može preuzeti na biskupijskoj stranici.

Planirani program hodočašća dostupan je na biskupijskoj mrežnoj stranici.