Budi dio naše mreže
Izbornik

Počeli Dani pokreta fokolara u Križevcima

Križevci (IKA)

Prigodnim programom i grkokatoličkom liturgijom u subotu 29. travnja 2023. počeli su Dani pokreta fokolara kojima se obilježava 30. obljetnica prisutnosti Pokreta fokolara u Križevcima.

Otvorenje i prigodni program održani su u središtu Mariapolija Faro. u prostorima grkokatoličke biskupske rezidencije uz katedralu Presvete Trojice. Na svečanom skupu okupili su se brojni fokolari iz Hrvatske i inozemstva, križevački vladika Milan Stipić, križevački gradonačelnik Mario Rajn, koprivničko-križevački župan Darko Koren, državni tajnik Branko Hrg, kao i Dana Kempt i Vitek Valter, predstavnici predsjednice Pokreta fokolara Margaret Karram.

Obraćajući se skupu vladika Stipić je čestitao „svim članovima Pokreta fokolara – Djela Marijina, koji su djelovali ili djeluju ovdje u Križevcima. Proslavljamo tridesetu obljetnicu rada i plodonosnog truda Pokreta fokolara na ovome prostoru. Naš zajednički put bio je već desetljećima utrt. Stvorili smo jedno zajedništvo i sad u ovo vrijeme, posljednje četiri godine otkako upravljam Križevačkom eparhijom, radimo mnogo zajedničkih i lijepih projekata. Trudimo se koliko su nam mogućnosti dozvoljene, osobito po pitanju pandemije i raznih drugih nedaća. U tim trenutcima nam Bog uvijek da znak da učinimo nešto dobro.“

Poslije svečanog skupa, mons. Stipić je u katedrali služio svečanu arhijerejsku liturgiju zahvalnicu za prisutnost fokolara, te za sve žive i pokojne članove pokreta. Uz vladiku služili su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak te grkokatolički i rimokatolički svećenici i đakoni.

Propovijedao je nuncij Lingua. Među ostalim rekao je da je imao 16 godina kada se prvi put susreo s članovima pokreta fokolara što ga je osnovala Chiara Lubich 1943. godine. „Sveti papa Ivan Pavao II. je na susretu fokolara 19. kolovoza 1984. godine, u njihovu sjedištu u mjestu Rocca di Papa, nedaleko Rima, definirao vjeru u Božju ljubav kao nadahnjujuću iskru Pokreta koji je utemeljila Chiara. Tom je prigodom rekao: ‚Ljubav je jača od svega i to je vaša vjera, nadahnjujuća iskra svega što se čini pod imenom fokolari, svega što vi jeste, svega onoga što činite u svijetu. Ljubav je jača. To je revolucija. U ovom svijetu tako izmučenom revolucijama, čija su načela mržnja i borba, potrebna je revolucija ljubavi; potrebno je da se ova revolucija pokaže jačom. To je ujedno i radikalizam ljubavi‘“, rekao je mons. Lingua.

Naglasio je da od utemeljiteljice Chiare mogu naučiti da najprije treba slušati Riječ, zatim vjerovati u ljubav Boga koji je poslao Isusa i treće – imati život vječni. Citirajući opširno Chiaru Lubich, nuncij je naglasio snažnu točku njezine duhovnosti, a to je duhovnost jedinstva. „Chiara Lubich je u Isusu raspetome i napuštenome vidjela odgovor na sve sumnje, rješenje svih problema, ključ kojim se svaki put može ponovno uspostaviti jedinstvo. Učinila je Isusa napuštenoga smislom svoga života, svojim jedinim dobrom, zaručnikom svoga života. On je taj koji bol pretvara u ljubav, smrt u život… Pozivam sve članove Pokreta i sve ostale, da prihvate ovaj izazov: slušajte Njegovu Riječ, vjerujte u Božju ljubav, ljubite Isusa raspetoga i napuštenoga. Tako ćemo imati život vječni jer ćemo prijeći iz smrti u život, iz mržnje u ljubav, iz nemira u mir, iz nereda u sklad“, zaključio je apostolski nuncij.

Liturgiju Stevana Mokranjca pjevao je združeni mješoviti zbor u čast Vladimira Kranjčevića, sastavljen od 60 pjevača sadašnjih i bivših članova zbora Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem Ozrena Bogdanovića. Solodionicu Očenaša otpjevala je sopranistica HNK Lidija Horvat-Dunjko.

Na kraju liturgije svima je zahvalio biskup Milan Stipić, izražavajući radost za tolike godine plodne i dobre suradnje s članovima pokreta fokolara u Križevcima po čemu je Bog učinio mnoga dobra. Nakon liturgije uslijedilo je zajedničko druženje oko bratskog stola.

Dani pokreta fokolara u Križevcima traju do ponedjeljka 1. svibnja.