Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv generalnog ministra franjevaca kapucina na molitvu i post za mir u Ukrajini

Rim (IKA)

Generalni ministar Reda manje braće kapucina (OFMCap.) fra Roberto Genuin uputio je poziv na molitvu i post za mir u Ukrajini. Pismo generalnog ministra braći kapucinima prenosimo u cijelosti.

Ovih dana mediji diljem svijeta neprestano izvještavaju o tragičnom ratu protiv Ukrajine. Ono što se događa u ovoj susjednoj državi čin je nasilja za koji nismo htjeli da se ikada dogodi, jer ne donosi ništa drugo osim velike boli: ljudi umiru, strukture se razara, obitelji ostaju bez krova nad glavom, društvo u cjelini doživljava strah i zbunjenost, a u srcima ljudi, umjesto mira, rastu neizvjesnost i očaj.

Kapucini su se vratili u Ukrajinu prije 26 godina, nakon raspada Sovjetskog Saveza. Imao sam priliku osobno posjetiti tu braću u srpnju prošle godine. Danas je tamo sedam bratstava s 36 braće, od koji su polovica Ukrajinci, a polovica Poljaci.

Svi su oni izrazili namjeru da ostanu u Ukrajini i da dijele sudbinu tog naroda. Zahvalni smo im i izražavamo im svoju blizinu. Neki samostani primaju one koji traže sigurnije mjesto za skloniti se od bombardiranja. U našim crkvama se održavaju molitve i klanjanja pred Presvetim, a naša braća nastoje biti potpora svima. Rekao sam im da se ne boje velikodušno dijeliti sredstva koja su im na raspolaganju, a naša pomoć im zasigurno neće izostati.

Svjesni da se ratna drama ne tiče samo Ukrajine, već i mnogih drugih dijelova svijeta, te da se mnoga naša subraća, zajedno s brojnim kršćanima, suočavaju s progonima, koji su ponekad čak i brutalni, svi se od srca odazivamo pozivu pape Franje na zajedničku molitvu i pokoru za mir u Ukrajini i svijetu, posebno u srijedu, 2. ožujka, na Pepelnicu. I nemojmo se ograničavati samo na taj dan.

Kao i Franji Asiškom, Bog nam je povjerio bitno poslanje: donositi mir u ime našeg Spasitelja Isusa Krista, naviještajući svijetu poruku Božje ljubavi prema čovjeku: to je Radosna vijest, Evanđelje koje oplemenjuje međuljudske odnose.

No, sjetimo se da će naš glas uroditi plodom ako sve počne najprije u našim srcima. Nastojmo dakle da trenutni tragični događaji u Ukrajini postanu prilika za povratak Gospodinu, kako bismo odlučno nastavili svoj put otvaranja Bogu i njegovoj ljubavi i izgradnje snažnijeg osobnog odnosa s Isusom Kristom; On nam je objavio da je lice Boga Oca lice bezuvjetne ljubavi prema čovjeku, prema svakom čovjeku, da je to lice opraštanja. Na taj ćemo način moći pridonijeti tome da braći koju susrećemo ponovno damo nadu i život, a ne uništenje i smrt.

Braći koja su u Ukrajini izražavamo svu svoju blizinu i svoje divljenje! Marijo, Kraljice mira, moli za nas! Neka vas sve prati moj blagoslov, kaže se u pismu generalnog ministra Reda manje braće kapucina.