Budi dio naše mreže
Izbornik

Prezbiterij Banjolučke biskupije na slavlju mise posvete ulja u katedrali

Banja Luka (IKA)

Svećenici u pastoralu Banjalučke biskupije okupili su se u srijedu 13. travnja u svojoj katedrali na slavlju mise posvete ulja koju je predvodio biskup Franjo Komarica u suslavlju pomoćnog biskupa Marka Semrena i dvojice đakona, izvijestili su iz Banjolučke biskupije.

Biskup Komarica je na početku mise izrazio radost zbog mogućnosti da, kao ordinarij trideset treći put predslavi s članovima prezbiterija svoje biskupije „jedinstvenu“ misu posvete ulja te svjedoči o obnovi obećanja svojih svećenika koja su oni dali na svom ređenju. Pozvao je na molitvu „zahvaljivanja i prošnje“ za sve žive i preminule članove prezbiterija te za nova duhovna zvanja.

U prigodnom nagovoru biskup Komarica je najprije protumačio evanđeoski tekst o Isusu, kao Božjem Pomazaniku, koji je svjestan dobivene zadaće od svoga nebeskog Oca i zato nastupa suvereno. Zatim je opširnije podsjetio na obavezujući nauk II. Vatikanskog koncila te nekih pokoncilskih službenih dokumenata, a koji se odnosi na život i djelovanje zaređenih službenika Crkve, ali i vjernika laika u Crkvi i u svijetu.

Naglasio je presudnu ulogu Duha Svetoga u svim potrebnim obnovama i posuvremenjivanjima članova Crkve i njihovog poslanja u Crkvi i u svijetu. Potaknuo je svećenike da obnova njihovih svećeničkih obećanja „ne bude samo formalni čin, nego iskreni vapaj Kristu, Dobrom pastiru i Velikom svećeniku, koji je svakoga od nas pozvao u svoju uzvišenu službu“. Osvrnuo se i na aktualni „sinodalni put“ biskupije, koji bi trebao uroditi zdravim „prepravljanjem kršćanskog tkiva naših crkvenih zajednica“ u duhu važećih crkvenih dokumenta i smjernica.

Pri kraju svoga nagovora, biskup je zahvalio svim svećenicima i đakonima na njihovoj vjernosti Kristu i Crkvi i na dragocjenoj pomoći u njegovu biskupskom služenju, preporučivši ih sve moćnom zagovoru Presvete Djevice i Bogorodice Marije, Majke svećenika. Pjevanje su predvodile redovnice Družbe Klanjateljica Krvi Kristove iz Nazareta. Nakon mise i kraće okrjepe, svi su okupljeni nastavili druženje u dvorani Ordinarijata.

Tu se pomoćni biskup Marko osvrnuo na aktualnu situaciju sa „sinodalnim putem“ na njemačkom govornom području, budući da se dobar dio vjernika iz nekih od župa, osobito Livanjskog dekanata, nalazi u tamošnjim zemljama. Nakon njegovog osvrta nadovezala se diskusija i o potrebi većeg i dubljeg zajedništva među svećenicima, redovnicama i vjernicima laicima s područja cijele biskupije. Uslijedio je zajednički ručak i bratsko druženje uz pjesmu, izvijestili su iz Banjolučke biskupije.