Budi dio naše mreže
Izbornik

Prigodna riječ kardinala Bozanića pri predaji biskupskog štapa mons. Kutleši

Zagreb (IKA/TU)

Umirovljeni zagrebački nadbiskup Josip Bozanić uputio je mons. Draženu Kutleši prigodnu riječ prilikom predaje štapa pastira Crkve zagrebačke, tijekom liturgijskog slavlja povodom preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa, u subotu 29. travnja 2023. u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu, koju prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre, ovaj isti biskupski štap, star pola tisućljeća i simbol biskupske službe, prije dvadeset i pet godina primio sam iz ruku kardinala Franje Kuharića. Sada ga predajem svome nasljedniku na katedri zagrebačkih biskupa, nadbiskupu Draženu Kutleši. U tome činu odražava se ljepota i snaga otajstva Crkve.

Ovaj štap, čuvan u riznici naše zagrebačke Prvostolnice, nastao je poglavito iz kršćanske vjere, nade i ljubavi, iz darova Duha Svetoga koji se očituju u svemu što kao vjernici živimo; u cjelokupnoj kulturi pa tako i u umjetničkim djelima.

U ovome štapu ima puno sadržaja i poticaja. U njemu se može se vidjeti sažetak vjere i života Crkve, otkrivajući i najdublji smisao pastirske službe. Kao središnji motiv na njegovu je vrhu prikaz Blagovijesti: anđeo Gabriel naviješta Blaženoj Djevici Mariji da će začeti i roditi Božjega Sina, Spasitelja svijeta. To je novi početak iz kojega nastaje mnoštvo drugih duhovskih početaka i koji dobiva puninu u Kristovoj pobjedi nad grijehom i smrću.

Među mišljenjima o tome kako je grad Zagreb dobio ime može se naći i ono tumačenje, povezano s imenom arkanđela Gabriela pa taj prikaz još snažnije odražava pastirsko poslanje u Zagrebačkoj Crkvi.

Molim Gospodina, da uvijek prepoznajemo Božju blizinu i djelovanje njegova Duha u dragoj nam Zagrebačkoj nadbiskupiji za nove početke, za daljnji milosni rast Božjega kraljevstva na hodu prema vječnosti u Kristovu miru, istini i milosrđu.

Nadbiskupe Dražene, po apostolskome nasljedstvu postavljen si za pastira Crkve zagrebačke.

Neka te Gospodin prati svojim Duhom da po primjeru blaženih zagrebačkih pastira: Augustina Kažotića i Alojzija Stepinca, vjerno upravljaš povjerenim narodom i izgrađuješ Crkvu kao prisutnost spasenja u svijetu.