Budi dio naše mreže
Izbornik

Proslavljena 13. obljetnica ponovne uspostave Sisačke biskupije

Sisak (IKA)

Svečanu misu u povodu 13. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije predslavio je u nedjelju 4. prosinca u bazilici sv. Kvirina u Sisku željezanski biskup Egidije Živković u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem.

Na početku je biskupa Živkovića i goste iz Gradišća pozdravio biskup Košić. Zahvalio im je za veliku ljubav koju su pokazali za stradale u potresu. Istaknuo je da je toga dana bilo dvostruko slavlje u biskupiji – slavila se obljetnica ponovne uspostave biskupije, i slavilo se što je pet stradalih obitelji dobilo svoj novi dom.

Uz brojne vjernike slavlju su nazočili i gosti iz biskupije Željezno te obitelji iz projekta „Krov za Hrvatsku“ čiji su domovi danas blagoslovljeni.

U homiliji je biskup Živković rekao da nije mogao ostati ravnodušan i hladan na stradanje tog kraja i to što su mnogi vjernici za svog života osjetili ne jedan, već tri progona: prvo komunizam, zatim Domovinski rat, a na kraju i potres.

„Unatoč svim zemaljskim poteškoćama, ja sam se vodio Kristovim evanđeljem i vjerom zaštitnika vaše biskupije svetoga Kvirina, te snagom svetoga Ivana Krstitelja. Neočekivano, brzo smo uspjeli vjeru pretočiti u djela ljubavi, tako da smo mogli skupiti mnogo novčanih darova od vjerskih i državnih institucija. Mi smo sagradili i darovali Hrvatskoj šest obiteljskih kuća, te Zagrebačkoj nadbiskupiji župnu kuću u Čučerju, a Sisačkoj biskupiji stan za Caritas i njegove potrebe. Hoditi, Graditi i svjedočiti. Ove citirane riječi pape Franje koje sam izgovorio u Sisku prije deset godina, iz duhovnoga nagovora, pretvorile su se u djelo ljubavi, jer je u porušenoj Banovini svima jasno da je vjera bez djela uistinu mrtva. Propovijedao sam i zato hodom evanđelja dođoh vam kao prijatelj i brat. Želim s vama graditi ovu biskupiju kao sin stare domovine Hrvatske, a posebno Banovinu odakle potječemo mi gradišćanski Hrvati kao i moja loza Živkovića. Na kraju, želio sam vam i posvjedočiti svoju blizinu u vremenu kada se nalazite u patnji, strahovima i ruševinama koje su nastale zbog potresa“, rekao je biskup Živković.

Ustvrdio je i da se obnavljanjem kuća obnavljaju i srušene i raseljene obitelji. „Ovaj kraj s djecom i mladima je sigurna i zdrava budućnost Hrvatske. Čuvajmo ga. Što god se više ova patnička Banovina, politikom rastresa, a zemljom protresa, ovaj kraj i ovaj narod postaju čvršći i stabilniji. Mi kao Crkva, biskupi, svećenici i vjernici moramo imati na umu da smo glas Ivana Krstitelja. Sveti Augustin je rekao da je Krist riječ Božja, a da je Ivan Glas Božji. A danas smo mi taj glas. Mi smo glasnogovornici Krista. Mi smo drugi Ivan Krstitelj. A što nama Ivan poručuje? On nas poziva sa tri ‚O‘: Obratite se, očistite se, obnovite se. Budite ohrabreni kršćani“, zaključio je predslavitelj. Na kraju je još čestitao svima okupljenima 13. obljetnicu ponove uspostave drevne Sisačke biskupije.

Na kraju slavlja biskupu Živkoviću je za dolazak i sve što čini za stradali kraj Sisačke biskupije zahvalio je rektor bazilike Robert Jakica.