Budi dio naše mreže
Izbornik

Prva godišnjica molitve Majci Božjoj od Kamenitih vrata u borbi protiv potresa i covida-19

Zagreb (IKA)

Počevši od prošle godine, od blagdana Svete Obitelji Isusa, Marije i Josipa (27. prosinca 2020.), svakoga dana u 12 sati svećenici zagrebačke gornjogradske Župe sv. Marka predmolili su molitvu pred likom Majke Božje od Kamenitih vrata kao potporu u borbi protiv koronavirusa i potresa.

Pred kraj 2021. godine Župa sv. Marka i dalje poziva sve vjernike, naročito iz Grada Zagreba, kao i sve ljude dobre volje koji ne mogu osobno sudjelovati u ovoj molitvi, da točno u podne zastanu te se u duhu priključe molitvi na Kamenitim vratima iz svojih domova, škola, fakulteta ili radnih mjesta.

„Čudesno sačuvan u požaru (31. svibnja 1731.), lik Majke Božje od Kamenitih vrata postao je znak da u srcu grada Zagreba Majka Božja želi na osobit način biti prisutna kao zaštitnica i utočište svima koji joj povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige“, poručio je vlč. Tomislav Hačko.

„Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti molimo svakoga dana da Gospa čuva u Zagrebu i Domovini sve obitelji, svako dijete, sve mlade, bolesnike i patnike, siromahe i beskućnike od pandemije covida-19, da bismo se što prije oslobodili ‚okova‘ ove bolesti, ali i novih potresa te drugih nevolja koje bi prijetile ljudskim životima. ‚Ta Bogu ništa nije nemoguće‘ (Lk 1, 37).“

Preporučujemo da se moli sljedeća molitva koju je izgovorio blagopokojni kardinal Franjo Kuharić 31. svibnja 1991. prigodom proglašenja Majke Božje od Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba:

Presveta Bogorodice! Tvoj sveti Lik nije izgorio u razornom požaru Kamenitih vrata. Čudesno sačuvan postao nam je znakom da ti u srcu Zagreba želiš na osobit način biti prisutna kao Zaštitnica i Utočište svima koji ti povjere svoje tjeskobe i nade, svoje boli i brige. Ohrabreni tim znakom, puni pouzdanja i pobožnosti, tvome Srcu povjeravamo i predajemo svako dijete i sve mlade, bolesnike i patnike; siromahe i beskućnike našeg grada. Pohodi sve naše obitelji i uvedi u njih jedinog Spasitelja Isusa Krista da budu zdrave, vjerne i potomstvom blagoslovljene. Kraljice mira, moli za nas i moli s nama za mir u našoj ispaćenoj Domovini, da kroz sve poteškoće i opasnosti života sretno stignemo u radost Presvetog Trojstva, da ga hvalimo i slavimo u sve vijeke vjekova. Amen.

Majko Božja Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, moli za nas!