Budi dio naše mreže
Izbornik

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa: Na krizu u Turskoj i Siriji reagirali su i hrvatski biskupi

Zagreb (IKA)

Uslijed razornoga potresa koji je 6. veljače pogodio Tursku i Siriju, Hrvatski Caritas se uključio u akciju pružanja pomoći stradalom stanovništvu. Na nastalu situaciju reagirali su i hrvatski biskupi, rekao je ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik 8. veljače, napominjući kako razmatraju pokretanje interventnoga fonda.

Fra Tomislav Glavnik je za Hrvatski katolički radio poručio kako su u kontaktu s turskim Caritasom, ali i s biskupom Anatolije Paolom Bizzetijem, koji je potvrdio kako je situacija u zemlji uslijed potresa magnitude 7,8 „katastrofalna” te potraga za ljudima i dalje traje.

Osim Hrvatskog Caritasa, hrvatski su biskupi reagirali na nastalu krizu u Turskoj i Siriji, kazao je Glavnik. „Sada su u dogovoru da kroz dan, dva odluče o jednom interventnom fondu u vrijednosti od 100.000 eura koji bi bio poslan u Tursku i u Siriju”.

Potrebno je u ovom trenutku brzo reagirati, ponovio je ravnatelj Glavnik, pozivajući na uključivanje u akciju pomoći putem pružanja financijskih sredstava. To se može učiniti putem uplate na IBAN račun Hrvatskog Caritasa te je broj oslobođen svakog PDV-a. Sve što je uplaćeno na taj račun, objasnio je Glavnik, bit će „direktno dostavljeno stradalima, kako u Turskoj tako u Siriji”. Ujedno postoji mogućnost zvanja na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa – 060 90 10. U poziv je uključen PDV, napominje ravnatelj.

Razmatra se i mogućnost prijevoza hrane koji bi trebao u suradnji s drugim humanitarnim akcijama krenuti za dva do tri dana, poručio je fra Tomislav. Vid je to „opipljive pomoći” Turskoj, međutim do Sirije je puno teže dospjeti, objasnio je. „Posredovanjem Caritasovih i crkvenih kanala uspjeli smo naći način kako preko Libanona i Svete Zemlje dostaviti financijsku pomoć stradalom području Sirije”.