Budi dio naše mreže
Izbornik

Ravnatelj i djelatnici Hrvatskog Caritasa posjetili Kuću sv. Franje

Zagreb (IKA)

Ravnatelj i djelatnici Hrvatskog Caritasa posjetili su u petak 28. travnja Kuću sv. Franje Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Vugrovcu, koja je namijenjena smještaju djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

U vrtu koji okružuje kuću u kojoj do punoljetnosti, odnosno završetka školovanja, odrasta tridesetak djece i mladih u petak im se pridružilo i stotinjak djelatnika renomiranih hrvatskih tvrtki i volontera. Nositelj projekta sadnje bio je Institut za društveno odgovorno poslovanje – Zagreb, administrativno logistički voditelj Green Fusion, a partneri na projektu Klaster Lika destination i Veleučilište RRIF.

Svi su zajedno sudjelovali u prigodnim sezonskim vrtlarskim radovima i uredili okoliš Kuće, koja je nedavno obilježila 50. obljetnicu svog osnutka. U prvom je planu, nakon stručnih uputa o pravilnom načinu sadnje, bila zajednička sadnja 300 sadnica stabala (Šljiva, breskva, kesten, jabuka, badem, smokva, kruška, trešnja, lješnjak, brusnica, borovnica, evodija, vinogradska breskva, marelica, murva, aronija) koja će u budućnosti krasiti vrt Kuće sv. Franje.

Projekt je proveden uz korporativno volontiranje u kojem su sudjelovale tvrtke: Triglav, A1, Erste banka i AMS. Projekt su pomogle i poduprle Hrvatske šume – Uprava šuma Zagreb, Zelene i plave Sesvete, Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata Sesvete, Bonus malus Rasadnik, Agroproteinka, Tokić, Čisteći medvjedići, Udruga I stvori Bog zemlju i Caritas Zagrebačke nadbiskupije.

Uz upravitelja Župe sv. Franje Ksaverskog u Vugrovcu vlč. Filipa Lucića, samostanskoga i župnog vikara Župe Blažene Djevice Marije Anđeoske u Sesvetskoj sopnici, predsjednika udruge „Kruh sv. Ante“ fra Stipe Karajice i ravnateljicu Kuće sv. Franje Ivanu Vincek Kovačić, tim je povodom Kuću posjetio i ravnatelj Hrvatskog Caritasa fra Tomislav Glavnik. Podupirući takav način povezivanja karitativnih djelatnika i njihovih korisnika sa širom zajednicom i osobito korporativnim sektorom, fra Tomislav je s djelatnicima Hrvatskog Caritasa domaćinima darovao komplet prigodnih alata za održavanje vrta.

Radni i prijateljski susret u Kući sv. Franje pružio je mogućnost za darivanje, volontiranje i razvoj socijalne osjetljivosti i odgovornosti zaposlenika u „realnom sektoru“ te bliže upoznavanje s osobama za koje skrbe karitativne socijalne ustanove, a kojima je potrebna pomoć cijele zajednice. Zajednička radna akcija i sadnja zaključena je zajedničkim ručkom kojeg su pripremili dragovoljci domovinskog rata iz Sesveta.