Budi dio naše mreže
Izbornik

S. Jelena Lončar: Ako jednom djetetu suzu u oku zamijenimo osmijehom, mnogo smo napravili

Zagreb (IKA)

U emisiji „Aktualno“ Hrvatskoga katoličkog radija u utorak 15. ožujka 2022. gostovala je ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar koja je pozvala na sudjelovanje u humanitarnoj akciji „I sitno je bitno – pomoć izbjeglicama iz Ukrajine“.

S. Jelena rekla je da Caritasova akcija usmjerena je u dvije grane: prikupljanje prehrambenih i higijenskih potrepština za stradali ukrajinski narod te prikupljanje novčane pomoći.

Caritas Zagrebačke nadbiskupije je u suradnji s Hrvatskim Caritasom i Hrvatskim Crvenim križem definirao koje potrepštine izbjeglice, među kojima je najviše žena i djece, potrebuju.

Prvenstveno se prikupljaju namirnice trajnije vrijednosti: konzervirana hrana, trajni proizvodi, ulje, riža, šećer, tjestenina, sol, juhe u vrećici, pekmezi i dječja hrana, te higijenske potrepštine gelovi za tuširanje, sapuni, paste i četkice za zube, jednokratne britvice, pelene, kreme za djecu i vlažne maramice.

Ravnateljica Lončar zamolila je da građani ne donose odjeću i obuću jer trenutno nisu potrebne da se skladišta čiji je prostor potreban za druge potrepštine ne bi zatrpavao.

Popis svih potrebnih stvari i ostale informacije dostupni su u župnim Caritasima.

Ondje se također prikupljaju donacije u župnim Caritasima na području Zagrebačke nadbiskupije te na Caritasovim lokacijama u Zagrebu: Babonićeva 121, Crnojezerska 20, Avenija Dubrava 218, te u Rakitju, Ribička 4.

Caritasove kasice za prikupljanje novčane pomoći bit će postavljene u poslovnicama Hrvatske poštanske banke, Hrvatske pošte i FINA-e, a naknadno i na drugim lokacijama. S. Jelena rekla je da je to prilika da građani koji žele pomoći, sitan novac koji uskoro prestaje biti u opticaju ulaskom Hrvatske u eurozonu doniraju u humanitarnu svrhu.

Pomoć je moguće uplatiti i putem mobilnog bankarstva, skeniranjem 2D barkoda – donacija od 9.99 kuna ili u iznosu po odabiru te uplatom na račun: Zagrebačka banka: IBAN: HR74 2360 0001 5030 1413 5, Poziv na broj 05500, za uplate iz inozemstva: SWIFT/BIC: ZABAHR2X.

Pomoć će se prema izbjeglicama distribuirati u dva pravca: izbjeglicama koje su pristigle u Hrvatske te onima koji su još u Ukrajini ili u nekoj drugoj europskoj zemlji.

Distribucija pomoći u Ukrajinu je zahtjevna jer se situacija na terenu mijenja iz dana u dan i s obzirom na to dostavljanje na planirano mjesto je neizvjesno. Stoga će prikupljena pomoć ići preko Hrvatskog Caritasa koji je u komunikaciji s ukrajinskim Caritasima.

U Hrvatskoj će pomoć biti proslijeđena prihvatnim centrima, institucijama i privatnim osobama koje su primili izbjeglice.

„Pozivam volontere i one koji se mogu uključiti u razvrstavanju pomoći, ali i u pružanje psiho-socijalne pomoći izbjeglicama i komunikaciju na njihovom materinskom ukrajinskom jeziku da se jave“, naglasila je. Također je zahvalila i svima koji su se već uključili i uložili svoju energiju i vrijeme da bi pomogli. Istaknula je da je i mali doprinos važan jer je dio većeg mozaika dobrote.

Pozivam da „svojim doprinosom olakšaju patnju makar jedne osobe, jednog djeteta jer ako jednom djetetu suzu u oku zamijenimo osmijehom mnogo smo napravili“, zaključila je.