Budi dio naše mreže
Izbornik

Sirija: Desetljeće rata uzrokovalo veliku humanitarnu krizu

Damask (Agenzia Fides)

Skupština katoličkih biskupa u Siriji u suradnji s Kongregacijom za Istočne Crkve i Apostolskom nuncijaturom u Siriji organizira konferenciju s ciljem koordinacije humanitarnih aktivnosti koja je započela na jedanaestu godišnjicu početka rata, 15. ožujka u Damasku, objavila je Agencija Fides.

Cilj konferencije je koordinacija crkvenih humanitarnih aktivnosti usmjerenih prema brojnim žrtvama sukoba koji traje jedanaest godina i koji je uzrokovao humanitarnu krizu u toj zemlji.

Događaj nastavlja niz sličnih konferencija koje je organizirala Sveta Stolica. Sudjeluju biskupi iz sirijskih Katoličkih Crkava, kao i drugi predstavnici Crkava i drugih katoličkih humanitarnih organizacija koje podupiru rad mjesnih Crkava. Neke od njih okupljene su u Vijeće za pomoć Istočnim Crkvama (ROACO) koje ujedinjuje agencije za financiranje iz različitih zemalja s ciljem pomaganja kršćanskim zajednicama na Bliskom Istoku.

Također, konferenciji će prisustvovati i predstavnici Caritasa Internationalis, Isusovačke službe za izbjeglice te humanitarne zaklade AVSI. Ta zaklada u posljednjih nekoliko godina promovira projekt Open hospitals koji pomaže održati rad triju katoličkih bolnica u Siriji. Na konferenciju su pozvane i druge međunarodne humanitarne organizacije koje ondje djeluju.

Glavni govornik na konferenciji je prefekt Kongregacije za istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri koji će govoriti o pastoralnim smjernicama za humanitarne inicijative Katoličkih Crkava, te predsjednik Papinskih misijskih djela biskup Giampietro Dal Toso koji će objasniti teološke i pastoralne aspekte koji inspiriraju aktivnosti Crkve u društvu.

Tom se konferencijom naglašava, kao što je potvrdio i apostolski nuncij u Siriji kardinal Mario Zenari, briga Crkve na različitim razinama za dobro cjelokupnog sirijskog stanovništva, za plodonosni suživot među različitim sastavnicama društva te za obnovu zemlje koja nakon tolikih godina zaslužuje živjeti u miru i slozi, izvještava Agencija Fides.