Budi dio naše mreže
Izbornik

Služba Večernjih hvala i duhovno-glazbeni program uoči biskupskog ređenja mons. Martinovića

Požega (IKA)

Svečana služba Večernjih hvala i duhovno-glazbeni program uoči biskupskog ređenja imenovanog požeškog biskupa Ive Martinovića održan je na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, 7. lipnja 2024. godine, u požeškoj katedrali sv. Terezije Avilske.

Službu večernjih hvala predvodio je apostolski upravitelj Požeške biskupije Antun Škvorčević, a uz  njega je bio zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša i imenovani požeški biskup Ivo Martinović. Na slavlju su sudjelovali dubrovački biskup Roko Glasnović, krčki biskup Ivica Petanjak, subotički biskup Ferenc Fazekaš, zrenjaninski biskup Mirko Štefković i eparhijski biskup Eparhije sv. Nikole – Ruski Krstur Đura Džudžar, kanonici Stolnog kaptola sv. Petra u Požegi, skupina franjevačke subraće i rodbine imenovanog biskupa Martinovića te drugi vjernici. Pjevanje je predvodio zbor mladih i katedralni mješoviti zbor.

Biskup Škvorčević je poručio da bi želio „od sveg srca pozdraviti imenovanog biskupa Ivu Martinovića, koji je večeras prvi puta u crkvi koja sutra postaje njegovom katedralom, uzdižući Bogu hvalu zajedno sa svima nama nazočnima. Imenovani biskupe Ivo, dobrodošao! Radujem se što je s nama zagrebački nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša, koji je sutra predvoditelj svečanog slavlja ređenja novog biskupa. Uz njega su i drugi biskupi, a potom svi vi koji ste nam pomogli da večeras ovom službom hvale otvorimo sva naša duhovna vrata da sutra može u nas ući sve ono što Bog, darivatelj svakog dobra može i želi u nama ostvariti.

Znakovito je da je danas svetkovina Presvetog Srca Isusova, a sutra spomendan Prečistog Srca Marijina, te možemo reći kako se uvođenje u službu novoga požeškog biskupa događa u znaku srca: najprije božanskog spasiteljskog srca Isusova i Prečistog Srca Marijina, a onda i u znaku naše srdačnosti, koja je, dakako, najprije srdačnost vjere, a onda i svaka ljudska srdačnost. Neka je blagoslovljen dolazak novog biskupa u Požegu, i neka je blagoslovljeno sve ono što ćemo nastojati s njime sutra pretočiti u molitvu. Bog pomogao da sutrašnji dan uistinu bude događaj očitovanja požeške mjesne Crkve o njezinoj 27. obljetnici postojanja“, poručio je mons. Škvorčević.

Služba večernjih hvala završila je Molitvom za Požešku biskupiju.

Potom je uslijedio duhovno-glazbeni program tijekom kojeg su nastupili Dječji zbor Katoličke osnovne škole u Požegi, Dječji zbor Župe sv. Terezije Avilske u Požegi, Mješoviti zbor Glazbene škole Požega te Katedralni zbor.

Dječji zbor Katoličke osnovne škole, pod vodstvom prof. Ljube Šolić i uz pratnju Mihaela Mojzeša na pianu i Margarete Jakobović na flauti, izveo je skladbe G. Guirauda Ave Regina caelorum i M. Martinjaka Pod slikom Madone. Zatim su ravnatelj Katoličke gimnazije u Požegi Ivica Bedeničić i profesori Miroslav Paulić i Leonardo Đaković izveli recital Bilo vremena – Osnutak Požeške biskupije i prvi biskup Antun Škvorčević.

U nastavku koncerta nastupio je Katedralni zbor pod ravnanjem Josipa Prajza te Mihaela Mojzeša na orguljama sa skladbama A. Vidakovića O srce, čisto od sunca, V. Miserachsa Krist danas i uvijeke te A. Dvořáka Gospod Bog je pastir moj. Mješoviti zbor Glazbene škole Požega pod vodstvom prof. Branke Horvat otpjevao je skladbe T. L. de Vitoria Jesu dulcis memoria i B. Juračića Zdravo Marijo.

Potom su profesori Katoličke gimnazije nastavili s drugim dijelom recitala Bilo vremena – Plodno djelovanje na njivi Gospodnjoj. Uz pratnju orgulja Katedralni zbor je izveo skladbe V. Miserachsa Cantate Domino, V. Lisinskog Cum invocarem sa solisticom Marijom Ticl te K. Odaka Svrši stopi moje sa solistom Vjekoslavom Hudečekom. U trećem dijelu recitala ravnatelj Bedeničić i profesori Paulić i Đaković uputili su pozdrav novoimenovanom požeškom biskupu Ivi Martinoviću. Program je nastavljen skladbom Ecce sacerdos magnus A. Brucknera i Alelujom G. F. Händela te je zaključen skladbom Aleluja G. E. Handela.