Budi dio naše mreže
Izbornik

Održani sprovodni obredi i misa zadušnica za fra Gabrijela Badurinu

Zagreb (IKA)

Sprovod franjevca trećoredca fra Gabrijela Badurine koji je preminuo 12. studenog 2020. u Zagrebu, bio je u utorak 17. studenog na zagrebačkom groblju Mirogoju, nakon čega je misa zadušnica slavljena na Ksaveru.

Obred je predslavio provincijal fra Ivo Martinović, a uz njega su bili bivši provincijal fra Antun Badurina i provincijski tajnik fra Zvonimir Brusač. Na sprovodu su uz dvadesetoricu redovnika iz Provincije bili fra Gabrijelov brat Vlatko, njegovi nećaci i nećakinje s članovima obitelji, te skupina župljana Župe sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu, u kojoj je fra Gabrijel živio i djelovao poslije povratka iz SAD-a.

Na početku obreda provincijal je, izrazivši sućut bratu Vlatku, rodbini i prijateljima, pozvao sve nazočne na molitvu za pokojnika. Nakon evanđeoskog odlomka u kojem Isus govori „Ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod“, provincijal je u homiliji naglasio da je fra Gabrijelov život „od rođenja do smrti bio protkan živom i pravom vjerom koju je primio od svojih roditelja, hranjen u otajstvima svetih sakramenata i ostvaren u našoj Provinciji po redovničkim zavjetima“.

„Fra Gabrijelov život i pastoralni rad kao kapelana, župnika, bolničkog kapelana i kapelana staračkih domova te ispovjednika u Hrvatskoj i Americi svjedoče nam kako je od vjernika bio voljen i poštovan jer je s poštovanjem pristupao ljudima“, dodao je.

Obnašajući pastoralne službe on je „kod naših iseljenika čuvao svijest pripadnosti hrvatskom narodu“ i „zauzimao se za učenje hrvatskog jezika“. Podsjetio je i na njegovo „djelovanje u vrijeme Domovinskog rata, kad je slao karitativnu i humanitarnu pomoć našem narodu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini“.

„Vjerujemo da se po fra Gabrijelovoj jednostavnosti, nenametljivosti, blagosti, smirenosti, otvorenosti, pronicljivosti, samozatajnosti i dobroti, koje je živio kao fratar i svećenik, Gospodin proslavio i da ga po tim krepostima prepoznaje i nakon smrti, uvodeći ga u svoje vječno zajedništvo i slavu“, rekao je provincijal završavajući homiliju.

Životni tijek i put fra Gabrijela prikazao je provincijski tajnik fra Zvonimir Brusač.

Misu zadušnicu u Dvorani biskupa Srećka kraj crkve sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu (koja nije uporabljiva zbog oštećenja u potresu) predslavio je također provincijal fra Ivo Martinović u koncelebraciji fra Zvonimira Brusača, fra Bože Sučića, gvardijana Samostana sv. Pavla Pustinjaka na Školjiću (Preko) čije je član bio fra Gabrijel, i dvanaestoricom svećenika iz Provincije. U slavlju je sudjelovala i fra Gabrijelova rodbina.

Na kraju mise, provincijal je, zahvalivši redovnicima i rodbini za sudjelovanje, posebno zahvalio fra Boži Sučiću i gvardijanu Samostana sv. Franje u Odri fra Branku Lovriću, za njihovu brigu za fra Gabrijela u njegovim zdravstvenim tegobama i bolesti posljednjih godina i u posljednje vrijeme, kao i ravnatelju odranskog Doma za starije i nemoćne osobe „Kuća sv. Franje“ Dariju Čovčiću, koji je s medicinskim i drugim osobljem doma sudjelovao u brizi za njega tijekom tri godine njegova boravka ondje i u posljednjem razdoblju njegova života.

O fra Gabrijelu je u prigodnoj poruci posvjedočio Šime Letina iz SAD-a. „Bio je vrlo drag čovjek, dobar svećenik i veliki hrvatski domoljub. Svojim životnim primjerom i nježnim nastupima širio je mir i optimizam među nama Hrvatima na ovom području. Vjerno i dostojanstveno je služio Bogu i svom hrvatskom narodu i zato mu od srca zahvaljujem u ime svih koji vole Crkvu i svoj narod. Pokoj mu vječni!“, poručio je.

Pisma sućuti i blizine uputili su krčki biskup Ivica Petanjak, OFM Cap., i ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu vlč. dr. Tomislav Markić. Biskup Petanjak, podsjetivši da je fra Gabrijel rodom iz Luna u Krčkoj biskupiji i da je mnogo godina djelovao među hrvatskim iseljenicima, izrazio je želju i molitvu da „mu Krist Gospodin udijeli nagradu vječnog blaženstva za predano služenje Njemu i njegovom narodu“.

Vlč. Markić, u molitvi da „ga dragi Bog nagradi vječnim životom za sve dobro što je tijekom života učinio“ i zahvaljujući „Gospodinu za dar njegova života i plodno djelovanje“, napisao je da je „fra Gabrijel veći dio svojega redovničkog života i svećeničkog služenja proveo u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je pastoralno bio na raspolaganju brojnim hrvatskim iseljenicima i njihovim potomcima, osobito u Pittsburghu, McKeesportu, Washingtonu i Millvaleu“.

Na sprovodu i misi zadušnici posluživali su bogoslov fra Tomislav Sabađija i postulanti Provincije Matej Marić, Patrik Mežnarić i Mirko Armanda, a za liturgijsko pjevanje i sviranje pobrinuo se fra Branko Lovrić. Nakon mise, sudionici su se okupili na okrjepi u samostanskoj blagovaonici odnosno vjeronaučnoj dvorani.