Budi dio naše mreže
Izbornik

Svečani zavjeti klarisa u Brestovskom

Brestovsko (IKA)

Na svetkovinu sv. Klare Asiške, u petak 11. kolovoza, tijekom mise koju je predslavio banjolučki pomoćni biskup Marko Semren, u samostanu sestara klarisa u Brestovskom svečane zavjete položile su s. M. Janja Dragičević iz Čapljine i s. M. Brigita Bošnjak iz Rame, objavila je Konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica Bosne i Hercegovine, a prenijela Nedjelja.

Nakon šest godina od ulaska u samostan sestre su izrekle doživotni: Evo me! u Redu siromašnih sestara sv. Klare. Obred zavjetovanja predvodio je predslavitelj mons. Semren.

Biskup je u propovijedi naglasio da sv. Franjo i sv. Klara upućuju na samoga Krista, koga treba upoznati, ljubiti, nasljedovati i drugima životom i riječju naviještati. Ponekad je teško učiniti prvi korak i izgovoriti novu riječ, ali Bog je onaj koji pomaže. „Danas sestre izgovaraju novu riječ da Kristu i Crkvi doživotnim svojim redovničkim zavjetima. Sestre Janja i Brigita svjesne su da je živi odnos sa živim Kristom na početku svega, i taj odnos ostaje nezamjenjiva hrana redovničkog franjevačkog života“, istaknuo je mons. Semren. Dodao je da su svečani zavjeti vjenčanje s Bogom u Kristu, u Crkvi i u sestrinstvu.

Također, predslavitelj je rekao da je „čin zavjeta slobodno i odgovorno predanje sebe Bogu i da više ne raspolažemo samima sobom – sestra više nije gospodar same sebe, njezin je gospodar sam Bog i On može njome raspolagati kako želi“.

Propovijed je završio poticajem: „Daj nam ljubav prema molitvi, daj nam Gospodine duha žrtve, a naša hvala bit će naša srca i duše koje ćemo donijeti u tvoju kuću, u kraljevstvo tvoje vječne ljubavi.“

Nakon homilije uslijedio je obred redovničkog zavjetovanja. Dok su se pjevale Litanije Svih svetih, sestre Janja i Brigita gestom prostracije pred oltarom pokazale su najdublji znak predanja Bogu. Potom su u ruke opatice s. M. Hijacinte Batinić položile zavjete pročitavši obrazac zavjetovanja.

Misu su suslavili ministar Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, fojnički gvardijan fra Mario Katušić i još dvadesetak svećenika.

Ceremonijar je bio fra Danimir Pezer, a asistirali su bogoslovi provincije Bosne Srebrene. Pjevanje je predvodio bend El Shaddai pod vodstvom fra Danijela Rajića, a Litanije Svih svetih otpjevao je fra Antonio Šakota.

Na kraju slavlja župnik u Brestovskom fra Mirko Majdandžić u ime sestara zahvalio je svima koji su došli na proslavu svetkovine sv. Klare i svima koji su pomogli u organizaciji proslave.