Budi dio naše mreže
Izbornik

Svijećnica proslavljena u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa

Karlovac (IKA)

Blagdan Prikazanja Gospodinova – Svijećnice, proslavljen je u srijedu 2. veljače 2022., na treću srijedu Velike pobožnosti svetom Josipu u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu.

Misu je predslavio župni vikar Župe Blažene Djevice Marije Snježne na Kamenskom pavlin fr. Gaudencije Vito Spetić, a suslavio je rektor Svetišta mons. Antun Sente. Na početku mise su na uobičajen način blagoslovljene svijeće.

Predslavitelj je u homiliji podsjetio da se na blagdan Svijećnice slavi događaj iz Isusova djetinjstva, kada su, prema Mojsijevu Zakonu, Josip i Marija donijeli Isusa u Hram u Jeruzalemu, da ga, kao svoga prvorođenca, obredno prikažu Bogu.

Istaknuo je da su Marija i Josip dobar primjer molitve Bogu. Govoreći o svetom Josipu, propovjednik je posebno istaknuo jednu Josipovu vrlinu – šutnju. Naime, sveti Josip je jedan od najvećih svetaca u Crkvi, a u Bibliji nema zapisane ni jedne njegove riječi. To mnogo govori o tom svecu. „Josip je šutio da bi slušao, a slušao da bi mogao ljubiti. Anđeo je govorio Josipu u snu, a zašto ne govori nama? Mi nismo ljudi šutnje, ne znamo ni šutjeti ni prešutjeti. Koliko puta mi slušamo jedni druge, a koliko puta i našim najmilijima u pola rečenice prekidamo odgovorom?“, rekao je fr. Gaudencije.

Također je podsjetio da se na Svijećnicu obilježava Dan osoba posvećenog života. „Posvećenost i predanje Bogu je odricanje od ovoga svijeta, ne zbog mržnje prema njemu, nego zbog ljubavi prema boljem, vječnom životu“, ustvrdio je.

Na završetku mise, na treću Josipovu srijedu, u ime redovnika i redovnica svoje svjedočanstvo izrekla je regionalna savjetnica Družbe Klanjateljica Krvi Kristove s. Vesna Abramović, koja pet mjeseci živi u Karlovcu. Između ostalog kazala je da je u taj grad došla s velikom radošću. „Kada sam svojim prijateljima govorila da idem u Karlovac, prvo što su povezali s mojim novim odredištem bio je sveti Josip“, dodala je.

S. Vesna rodom je iz Topuskog, a u redovničkoj družbi je 37 godina. Redovnički život uglavnom je provela kao vjeroučiteljica u Bjelovaru i Zagrebu, te je 14 godina obnašala službu tajnice u regionalnoj upravi Družbe. Od prošle jeseni je poglavarica karlovačke zajednice. „Bit poglavarica je dodatna odgovornost i materijalna i duhovna. Odgovornost je to i prema zajednici“, ustvrdila je.

„U mojoj su družbi sestre raspoređene po različitim službama evangelizacije. Mi sestre klanjateljice Krvi Kristove, želimo ljudima reći da je svaki čovjek otkupljen Kristovom krvlju. Većina naših sestara su vjeroučiteljice, medicinske sestre, a vodimo i razne socijalne projekte i ustanove. Bez obzira koju redovničku dužnost vršimo, uvijek navješćujemo Božju ljubav“, kazala je između ostalog s. Vesna.

Družba sestara klanjateljica Krvi Kristove osnovana je 1834. godine u Italiji. Povijest Družbe započinje s njezinom utemeljiteljicom svetom Marijom De Mattias (1805. – 1866.). Prije dva stoljeća ta je svetica krenula u veliku avanturu i ostvarivanje Božjeg djela proizišlog iz njezine duboke kontemplacije i uranjanja u otajstvo Krvi raspetoga Krista.

Družba također ima poveznicu sa svetim Josipom. „Naša utemeljiteljica sv. Marija De Mattias u svojim je pismima sestrama često spominjala da se utječu u raznim potrebama svetom Josipu. Od početka ulaska u red, naši su nam odgojitelji usađivali tu ljubav prema svetom Josipu. Naša provincija Zagreb je pod zaštitom svetog Josipa. Ovaj svetac od mojeg djetinjstva ima posebno mjesto u mom životu. Sjećam se kako sam se kao djevojčica s obitelji molila svetom Josipu. Ulaskom u samostan ta je privrženost samo rasla, i stoga mi je drago da me je providnost dovela u ovaj grad gdje se posebno časti i kojemu je sveti Josip zaštitnik“, zaključila je s Vesna.

U ime Nacionalnog svetišta članovi Zamka – zajednice mladih katolika darovali su svakoj redovnici i redovniku bijelu ružu u znak zahvale za mnoga materijalna i duhovna dobra djela kojim grad Karlovac čine blagoslovljenijim, te su im čestitali Dan posvećenog života.