Budi dio naše mreže
Izbornik

U Srijemskoj biskupiji blagdan Velike Gospe proslavljen u Zemunu

Zagreb (IKA)

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, u četvrtak 15. kolovoza 2019. godine proslavljen je blagdan Velike Gospe, a svečanu svetu misu u 10 sati predvodio je apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Luciano Suriani uz koncelebraciju srijemskog biskupa mons. Đure Gašparovića i drugih svećenika.

U svojoj propovijedi, apostolski nuncij u Republici Srbiji mons. Luciano Suriani naglasio je kako častiti Mariju, znači prepoznati u sebi velika djela Božja. Davna liturgija daje nam je kao znak sigurne nade i utjehe.

“Molimo Mariju, vjerujem da je to iskustvo koje smo svi živjeli kao djeca. Naše Majke, bake, učile su nas moliti Gospu kod kuće i u crkvi. Uvjeren sad da je Zdravo Marijo za sve nas prva molitva naučena napamet.  Obraćanje Mariji dolazi gotovo spontano: mi joj vjerujemo, s njom vjerujemo i na nju se oslanjamo. Sveti Bernard, štovatelj Marije, uvjerava nas da oni koji se s vjerom njoj obrate neće biti razočarani, sigurno će ih čuti.

Možda se malo molimo u naše dane, ali Zdravo Marijo ujutro i navečer mislim da mnogi mole! Gospa je naša odvjetnica, pa je zovemo Zdravo Kraljice, Salve Regina. Ona može dobiti od Sina milosti koju priželjkujemo, ako se naša molitva obavlja s vjerom, jer vjera čini čuda.

Oponašati Mariju, u Lukinu evanđeoskom odlomku, od mise uoči Uznesenja, govorimo o zahvalnosti. Žena iz gomile viče Isusu: Blagoslovljena utroba koja te nosila! Žena iz Evanđelja smatra Mariju blaženom što je rodila takvo dijete! Ali Isus koristi priliku da najavi sveopću blagodat i odgovara ženi za koju kaže: Blago onima koji čuju riječ Božju i čuvaju je!

Nikad ne zaboravimo da je Riječ Božja učinkovita, odnosno da ostvaruje ono što kaže! Ako pokušamo uzeti frazu iz Svetog Pisma i provesti je u praksi, otkrit ćemo predivne plodove koje donosi. Želio bih se prisjetiti nekih plodova Riječi koje ste možda iskusili. Mijenja mentalitet, čini život živim; oslobađa nas od sebe, od ljudskog uvjetovanja, od vanjskih okolnosti, daje radost, mir, sigurnost, svjetlost, čisti, potiče na obraćanje, rađa zvanja, potiče na konkretno djelovanje, dobiva sve, potiče na sjedinjenje s Bogom, daje nadu u vječni život; to nas čini jednima; stvara zajednicu, živi Crkvu,” rekao je nuncij Luciano Suriani.

Svetu misu animirao je župni zbog Sveta Cecilija opjevavši na kraju mise pjesmu Zemunskoj Gospi.

Na kraju Euharistijskog slavlja, upriličena je i proslava godina 40 godina svećeništva velečasnog Joze Duspare kojem je i Papa Franjo poslao svoj apostolski blagoslov dodijelivši župniku Duspari zahvalnicu i blagoslov za njegov dugogodišnj rad i djelovanje u Srijemskoj biskupiji.

Večernju svetu misu predvodio je ravnatelj Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže mons. Fabijan Svalina, uz koncelebraciju župnika župe Šid Nikice Bošnjakovića i gvardijana Franjevačkog Samostana Željka Paulića.

Propovijedajući okupljenom mnoštvu vjernika, mons. Svalina ocrtao je lik Blažene Djevice Marije naglasivši njezinu suspasiteljsku ulogu u spasenju čovjeka. Izrazio je zahvalnost župniku što ga je pozvao da predvodi večernju misu koja je redovito dosta posjećena, osjetivši tako toplinu vjernika koji žive na ovim prostorima. Župnik je na kraju svete mise pozvao sve vjernike na druženje u župnoj dvorani i dvorištu.