Budi dio naše mreže
Izbornik

U Stepinčevom Karmelu proslavljena jubilarna godina sv. Male Terezije

Zagreb (IKA)

Svetkovina sv. Terezije od Djeteta Isusa i Svetoga Lica u 150. godini njezina rođenja i 100. godini beatifikacije, proslavljena je u nedjelju 1. listopada 2023. u Karmelu u zagrebačkoj Brezovici.

Osim središnjeg misnoga slavlja koje je predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua, u zajedništvu s mons. Stjepanom Bradicom, preč. Zvonkom Vukovićem i trajnim đakonom Željkom Kovačevićem, slavljena je večernja misa koju je predvodio ravnatelj Hrvatskoga Caritasa fra Tomislav Glavnik, OFM Conv., a suslavio je o. Nikola Grizelj, OCD.

U homiliji se fra Tomislav osvrnuo na duhovni život sv. Male Terezije; njezin duhovni rast u vjeri i krepostima. Tako je, između ostalog, rekao da se sv. Terezija od Djeteta Isusa i Svetog Lica potpuno predala Gospodinu nakon što je svladala sve poteškoće poput djeteta o kojem Isus govori u Evanđelju po Mateju (Mt 18, 1 – 4).

„Isus se zauzima za djecu jer su jednostavna, iskrena, imaju povjerenja u roditelje i daju se voditi. Djeca su najbolji poticaj svima nama za život Evanđelja i svetosti. Kada uzmemo Novi zavjet u ruke, kao što ga je sv. Terezija redovno uzimala, ulazimo u Isusov mentalitet, u Isusove misli. Tada stvari malo pomalo dolaze na pravo mjesto. U Božjem vrtu ima svega. Tu ljudi rastu. U tom vrtu susrećemo druge ljude koji isto tu žele rasti. Tu rastu raznovrsne biljke gdje svaki od nas nosi svoju osobnost“, rekao je propovjednik.

„Sveta Terezija nas uči da je jako bitno spoznati svoja ograničenja, vlastite poteškoće i ono što naš život čini teškim. Kada smo svjesni svojih mana, nije ih dobro zakopati, gnojiti, okopavati, opravdavati… već biti svjesni da trebamo mijenjati način pogleda i gledati što možemo na malom putu svoga života promijeniti da nas taj put vodi u vječni život“, istaknuo je.

„Život po Evanđelju koje je živjela i svjedočila sv. Mala Terezija može nam poslužiti za ispit savjesti u našoj svakidašnjici. Možemo si postaviti tri pitanja: Zašto se dajemo/ne dajemo voditi od Boga? Jesmo li svjesni svojih mana/pogrešaka? Što smo kadri promijeniti da bismo bili sličniji Kristu Gospodinu? Ta si pitanja često moramo postavljati“, naglasio je fra Tomislav.

Na kraju homilije ustvrdio je da se svetost može postići u kratkom vremenu kao što ju je postigla sv. Mala Terezija sa svega dvadeset i četiri godine, samo je bitno pouzdanje i beskrajno povjerenje u Gospodina.

Liturgijsko pjevanje predvodile su čuvarice svetišta, a blagoslov ruža, simbola Terezijinih milosti, koje je obećala sipati na zemlju, nije izostao.

Za jubilarni blagdan stote obljetnice proglašenja blaženom svete Male Terezije i 150. obljetnice njenog rođenja, sestre karmelićanke su se pripravljale devetnicom, a na sam blagdan, misnim slavljima prethodila je molitva krunice na nakane Crkve, hrvatskog naroda i svijeta, te Večernja Časoslova, kao i primanje sakramenta pomirenja i Gospinog škapulara.