Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zadru održan radni susret predstojnika katehetskih ureda i voditelja županijskih stručnih vijeća

Zadar (IKA)

Radni sastanak predstojnika biskupijskih katehetskih ureda i voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja pet južnih biskupija te više savjetnice za Vjeronauk splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje održan je u subotu 16. rujna 2023. u Salonu Nadbiskupskog sjemeništa „Zmajević“ u Zadru, na poziv predstojnika Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije mr. sc. don Gašpara Dodića.

Cilj redovnog radnog susreta bio je analiza stručnog usavršavanja vjeroučitelja u Splitsko-makarskoj i Zadarskoj nadbiskupiji te Šibenskoj, Hvarskoj i Dubrovačkoj biskupiji u školskoj godini 2022./2023., kao i usklađivanje i tematsko planiranje stručnog usavršavanja u novoj 2023./2024. školskoj godini na razini županijskih stručnih vijeća i na biskupijskoj razini.

U ime domaćina, srdačnu dobrodošlicu prisutnima uputio je don Gašpar Dodić. Zahvalio je voditeljima županijskih stručnih vijeća za prihvaćanje i vršenje te odgovorne službe koja zahtijeva mudrost, strpljenje i nadasve darove Duha Svetoga.

U ime zadarskog nadbiskupa Milana Zgrablića, sudionike je pozdravio generalni vikar Zadarske nadbiskupije dr. sc. don Ante Sorić. Izražavajući zadovoljstvo što je Zadar domaćin susreta na početku nove nastavne i katehetske godine, don Ante je zaželio svima ugodan boravak u Zadru te plodonosan i blagoslovljen rad.

Radni dio susreta moderirala je viša savjetnica za Vjeronauk u splitskoj podružnici AZOO-a Sabina Marunčić, lic. theol. Nakon pozdravne riječi, osvrnula se na realizaciju plana i programa stručnog usavršavanja vjeroučitelja u protekloj školskoj godini koja je u potpunosti ostvarena.

Održana su dva međubiskupijska stručna skupa i po tri radna susreta u sjedištima svakog od dvanaest županijskih stručnih vijeća. Prvi stručni skup obrađivao je mogućnosti korelacije Vjeronauka i Glazbene kulture, a drugi izazove transhumanizma, a na županijskim stručnim vijećima promišljalo se o obrazloženju brojčane ocjene iz Vjeronauka na temelju unaprijed osmišljenih kriterija, obradi izabranih izbornih tema u vjeronaučnoj nastavi te prezentaciji primjera dobre prakse u nastavi Vjeronauka.

U svim biskupijama održana je i redovita duhovna obnova vjeroučitelja, s obzirom na to da je duhovna dimenzija temeljna sastavnica identiteta i poslanja svakoga vjeroučitelja.

Uslijedilo je usuglašavanje termina i tema stručnog usavršavanja u novoj 2023./2024. školskoj godini. Prvi stručni skup u studenom 2023. godine planiran je o temi kreativnih nastavnih metoda, a drugi u ožujku 2024. godine vezan je za očitavanje salonitanske kršćanske povijesti u katehetskom ključu, pod radnim naslovom Salona cetehetica.

Budući da se u sljedećoj godini obilježavaju obljetnica mučeničke smrti svetog Dujma i solinskih mučenika, obljetnica Prvog kongresa za starokršćansku arheologiju, obljetnica euharistijskog slavlja povodom Euharistijskog kongresa te obljetnica preminuća don Frane Bulića, kao središnje teme prvog i trećeg Županijskog stručnog vijeća planirane su teme vezane za mjesto i ulogu kršćanske baštine u nastavi Vjeronauka.

Središnja tema drugog Županijskog stručnog vijeća vezana je uz korištenje Biblije u nastavi Vjeronauka, odnosno odnosi se na produbljivanje B domene Kurikuluma Katoličkog vjeronauka pod nazivom Riječ Božja i vjera Crkve u životu kršćana.

Potom je predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije prof. dr. sc. Jadranka Garmaz predstavila kalendar rada Katehetskog ureda i objasnila njegove stavke voditeljima ŽSV-a. Pozvala je sve prisutne da šalju primjere dobre prakse za internetske stranice Katehetskog ureda i da se aktivno uključe u evangelizacijski i katehetski projekt portala Mreže Riječi.

U poslijepodnevnom dijelu radnog susreta, nakon ručka u blagovaonici sjemeništa „Zmajević“, domaćini su osmislili kratki kulturno-edukativni program tijekom kojega su sudionici radnog susreta posjetili Stalnu izložbu crkvene umjetnosti Zlato i srebro Zadra u Samostanu benediktinki Svete Marije u Zadru.

S. Rafaela Dominis pokazivala je vrijedne relikvijare, ikone, slike svetaca, križiće, skulpture, zlatovez i čipku koji datiraju od 8. do 18. stoljeća. Svaki od navedenih predmeta govori o svom autoru, svjedočeći da čovjek samo u suradnji i otvorenosti prema Stvoritelju može izraditi to neprocjenjivo zlato i srebro u prenesenom i doslovnom smislu.

Potom su sudionici radnog susreta posjetili katedralu sv. Stošije, mučenice iz 4. stoljeća. Ta trobrodna romanička građevina građena je u dva navrata, tijekom 12. i 13. stoljeća, sa sačuvanom starijom iz 9. ili 11. stoljeća, koja je nastala na temeljima starokršćanske bazilike iz 4. ili 5. stoljeća.

Gledajući te nijeme svjedoke ljubavi prema Bogu i pouzdanja u njegovu zaštitu, bila je prigoda sjetiti se poznate rečenice sv. Ivana Pavla II.: „Ovdje povijest nije šutjela.“

U poslijepodnevnim satima sudionici susreta oprostili su se od zadarskih kolega ispunjeni zahvalnošću i željom da se svi planirani ishodi ostvare u zadanim okvirima.