Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo zaključio pohod Grčkoj

Atena/Rim (IKA)

Sveti Otac Franjo zaključio je u ponedjeljak 6. prosinca 2021. apostolski pohod Grčkoj te je nakon oproštajne svečanosti u atenskoj zračnoj luci, krenuo put Rima.

Papa se posljednjeg dana apostolskog putovanja na Cipar i u Grčku, u Apostolskoj nuncijaturi gdje je bio smješten, sastao s predsjednikom grčkog parlamenta Konstantinosom Tasoulasom. Potom se susreo sa skupinom mladih kršćana izbjeglica iz Sirije koji su smješteni u Armenskom katoličkom ordinarijatu u Ateni. Nakon toga je u povodu spomendana sv. Nikole posjetio djecu i mlade u školi sv. Dionizija koju vode časne sestre uršulinke.

Po polijetanju, Papa je poslao brzojav sa zahvalom grčkoj predsjednici Katerini Sakellaropoulou. Isto tako, poslao je brzojav i talijanskom predsjedniku Sergiju Mattarelli koji je pak u svom odgovoru primijetio da je Papa tijekom svog pohoda neumorno poticao na dijalog, jedinstvo i sklad stavljajući u središte dostojanstvo čovjeka.

Zrakoplov koji je prevozio Svetog Oca, pratnju i novinare u rimsku zračnu luku Ciampino sletio je u 12:50 po srednjoeuropskom vremenu.

Prije povratka u Vatikan, Sveti Otac je svog prevoditelja na putovanju, fra Eduarda Massea Miguela Gutierreza Jimeneza otpratio do franjevačkog samostana i pozdravio fratre.

Također se zaustavio u bazilici Svete Marije Velike gdje se, prema običaju, pomolio pred likom Salus populi romani. Brojne susrete, lica i bolne priče s putovanja povjerio je Majci Božjoj, izvijestio je Vatican News.

Po povratku, na svom Twitter računu Pontifex Papa je poručio: „Hvala od srca za dobrodošlicu koju sam doživio na Cipru i u Grčkoj. Hvala svima koji su surađivali na ovom #ViaggioApostolico (apostolskom putovanju)! Euharistó (grč. hvala)! Nosit ću vas sa sobom, u sjećanju i molitvi.“