Budi dio naše mreže
Izbornik

Vojni ordinarijat: Sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu hodočašća u Mariju Bistricu

Zagreb (IKA)

U zgradi Vojnog ordinarijata u Zagrebu u ponedjeljak, 11. rujna održan je sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu vojno-redarstvenog hodočašća u Mariju Bistricu koje će se ove godine održati u nedjelju 1. listopada.

Još od ratnih godina, a na inicijativu pokojnog kardinala Franje Kuharića, na prvu nedjelju u listopadu, oko blagdana Kraljice Svete Krunice, održava se vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu. Ovogodišnje 31. vojno hodočašće u Mariju Bistricu održat će se u nedjelju 1. listopada. Na hodočašću tradicionalno sudjeluju brojni pripadnici Hrvatske vojske, policije, hrvatski branitelji i njihove obitelji, pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, hrvatski vatrogasci, djelatnici Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva pravosuđa, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, pripadnici povijesnih postrojbi i drugi.

U ponedjeljak, 11. rujna, u zgradi Vojnog ordinarijata održan je sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu hodočašća. Sastankom je predsjedao vojni biskup Jure Bogdan, a sudjelovali su generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo, zapovjednik hodočašća i zapovjednik Zapovjedno operativnog središta brigadni general Željko Ljubas, zamjenik zapovjednika iz MUP-a Josip Bukvić, biskupski vikar za pastoral MORH-a i OS RH don Slavko Rajič, biskupski vikar za pastoral MUP-a vlč. Frano Musić, rektor bistričkog svetišta vlč. Domagoj Matošević, predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva hrvatskih branitelja, pripadnici raznih ustrojbenih cjelina Hrvatske vojske i policije, članovi Ravnateljstva civilne zaštite, Ministarstva pravosuđa, Hrvatske vatrogasne zajednice, Saveza povijesnih postrojbi i drugi.

Na sastanku je predstavljen program hodočašća te su dogovorene pojedinosti vezane za njegovu organizaciju i daljnja zaduženja za njegovu pripremu. Prema programu hodočašća, u prostoru svetišta na otvorenom ispred glavnoga oltara, od 8 sati do sv. mise, hodočasnici će imati mogućnost pristupiti sakramentu svete ispovijedi. Od 08.30 do 9.30 sati održat će se pobožnost križnoga puta, koju će hodočasnici pratiti sa zauzetih mjesta u Svetištu, dok će predsjedatelj slavlja s najužom pratnjom obilaziti postaje Križnoga puta. Euharistijsko slavlje s početkom u 10 sati predvodit će vojni ordinarij u RH Jure Bogdan, a završetkom mise završit će i ovogodišnje hodočašće. Hrvatska radio televizija će ovogodišnje hodočašće pratiti izravnim prijenosom na Prvome programu Hrvatske televizije (HTV1) i Prvome programu Hrvatskog radija (HR1), s početkom u 10 sati.