Budi dio naše mreže
Izbornik

Vraćanjem kape zvonika završena prva faza obnove samostanske crkve sv. Franje Asiškog na Kaptolu

Zagreb (IKA)

Tri godine nakon potresa na zvonik zagrebačke crkve sv. Franje Asiškog na Kaptolu, u ponedjeljak 19. lipnja vraćena je kapa s jabukom i križem u kojoj se nalazi povelja o obnovi franjevačkog samostana.

Unutar kape stavljena je povelja u kojoj je opisano kako je zaslugom Vlade Republike Hrvatske preko Fonda solidarnosti financirana konstruktivna obnova franjevačkog samostana na zagrebačkom Kaptolu. Povelja sadrži dva dokumenta: jedan su potpisali zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša, ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto i gvardijan Samostana sv. Franje Asiškoga fra Smiljan Berišić, a drugi ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i provincijski ekonom fra Ivan Utješinović. „Povijesno je to svjedočanstvo za nova vremena”, kazao je provincijski ministar Krišto neposredno prije vraćanja kape.

Prethodnoga dana, nakon mise zahvalnice, provincijal Krišto je pri blagoslovu kape istaknuo da je s njezinim podizanjem završena prva faza obnove samostana. Trenutno vjernici slave nedjeljnu misu u samostanskoj crkvi sv. Franje Asiškoga, no, kazao je, nadaju se da će se od jeseni misa moći slaviti u crkvi svakoga dana.

Fra Milan je nadalje napomenuo da su osim kaptolskog samostana, nakon potresa 2020. oštećeni i brojni drugi franjevački samostani i crkve na području Banovine, Hrvatskog zagorja i Prigorja – sve do Slavonskoga Broda.

O tim obnovama, osim franjevaca koji u tim samostanima borave, vodi računa provincijalni ekonom fra Ivan Utješinović, koji je u ponedjeljak izrazio zahvalnost Vladi RH, ministrici kulture i medija te brojnim stručnjacima i ljudima dobre volje koji su doprinijeli obnovi.

Provincijski ekonom istaknuo je da je naglasak bio najprije na obnovi crkve da bi se vjernici mogli čim prije vratiti, no nakon potresa su razmješteni i brojni franjevci koji su živjeli u kaptolskom samostanu. „Kada je Božja kuća spremna, onda će biti za braću kuća spremna”, poručio je.

Obnova krovišta samostana je pri kraju. „Vjerujem da će polako, tokom iduće godine, od nekako Antunova do Božića iduće godine i samostan biti spreman zajedno s prostorijama u koje će onda naši vjernici dolaziti”, rekao je fra Ivan. Najprije će se nastojati obnavljati prostorije uz crkvu kao što su razgovaraonice, potom muzejski dijelovi i klaustar, a na koncu i franjevačke ćelije, odnosno sobe. Nakon 30. lipnja, kaže fra Ivan, polako će se skidati skele unutar crkve.

Povratku kupole nazočila je ministrica Nina Obuljen Koržinek. „Samostan je mnogo stariji nego što se mislilo”, kazala je. „Na mnogo gradilišta u Zagrebu ova obnova je otkrila neke povijesne detalje ili slojeve za koje nismo znali.”