Budi dio naše mreže
Izbornik

Zaključena Katehetska zimska škola

Zagreb (IKA)

Katehetska zimska škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje u osnovnim školama održana je u ponedjeljak 19. i utorak 20. veljače 2024. u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu, u organizaciji Nacionalnoga katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Ovogodišnja tema bila je „Sve je skoro moguće! O bioetičkim temama i odgoju savjesti“.

Prvoga dana održana su dva predavanja. Prof. dr. don Tonči Matulić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održao je predavanje o temi „Obzorje otkupljenja. Kršćanski moral između neba i zemlje“. Drugo izlaganje „Bioetičke teme u perspektivi relacijske antropologije“ održala je tajnica Nacionalnog ureda HBK za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba dr. sc. Dajana s. Marta Carti.

Program drugoga dana škole počeo je slavljem mise. Predavanje je potom održao vlč. doc. dr. Odilon-Gbènoukpo Singbo s Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, o temi „Novi bioetički izazovi u obrazovnom sustavu: Od razlučivanja do ispravnog djelovanja“.

Tijekom oba dana vjeroučitelji su u radionicama imali priliku saznati nešto novo i razmijeniti iskustva o temama: „Sve, dakle, što želite da ljudi vama čine, činite i vi njima (Mt 7,12)“, „‚Spoznaj svoj selfi!‘ Od samoportreta do istine o meni i drugomu“ te „Mentalno zdravlje učenika“.

Na kraju programa izneseni su zaključci katehetske škole.

Predstojnik NKU-a mons. Ivica Pažin je za Hrvatski katolički radio rekao da je tema škole dobro odabrana što je pokazao i odaziv vjeroučitelja. Dodao je da su predavači autentičnošću i sadržajem dali prostor vjeroučiteljima za stručne i potrebne rasprave o odnosu bioetike i Vjeronauka. Za sudjelovanje se prijavio maksimalan broj (350) sudionika, iz raznih biskupija.

„To pokazuje činjenicu da su, s jedne strane, vjeroučitelji uvijek otvoreni novim spoznajama, a s druge, da u praktičnom smislu prihvaćaju ovakav okvir i način rada s njima – u plenarnim raspravama, izlaganjima i radionicama“, rekao je mons. Pažin.

Istaknuo je koliko je važno da se sudionici pritom osjećaju kao kod kuće i u ozračju punom povjerenja postavljaju pitanja na koja drugdje ne bi mogli tražiti odgovore.

Osim kao obvezno stručno osposobljavanje, stručni skup je vjeroučiteljima poslužio da se susretnu s kolegama i prijateljima, bolje se upoznaju i međusobno ohrabre.