Budi dio naše mreže
Izbornik

Kardinal Turkson imenovan kancelarom papinskih akademija za znanosti

Vatikan (IKA)

Papa Franjo imenovao je kardinala Petera Kodwu Appiaha Turksona novim kancelarom Papinske akademije znanosti i Papinske akademije društvenih znanosti, prenosi Vatican News.

U toj službi kardinal Turkson nasljeđuje argentinskoga biskupa Marcela Sancheza Soronda (79) koji je te papinske akademije vodio od 1998. godine. Kardinal Turkson (73) je prefekt emeritus Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Kardinal je isto tako nadbiskup u miru Cape Coasta u Gani te prvi kardinal iz te zemlje. Zaređen je za svećenika u toj nadbiskupiji 20. srpnja 1975., u katedrali Sv. Franje Saleškog. Nastavio je studij u Rimu u Papinskom biblijskom institutu.

Sveti Ivan Pavao II. imenovao ga je metropolitom i nadbiskupom Cape Coasta 1992., a sljedeće godine je zaređen. Bio je predsjednik Ganske biskupske konferencije od 1997. do 2004., a nakon niza službi 2009. papa Benedikt XVI. ga je imenovao predsjednikom Papinskog vijeća za pravdu i mir. U rujnu 2013. papa Franjo ga je postavio na čelo Papinskog vijeća, koji je potom postao Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Papinske akademije znanosti i društvenih znanosti imaju sjedišta u Vatikanu, a pripadaju među deset papinskih akademija kojima upravlja Sveta Stolica kako bi proučavala i promovirala događaje o različitim temama koje su od interesa za Vatikan. Papinsku akademija za društvene znanosti osnovao je 1994. papa Ivan Pavao II. s ciljem promicanja proučavanja i napretka društvenih znanosti, napose ekonomije, sociologije, prava i političkih znanosti. Papinska akademija za znanosti osnovana je 1603. te je bila jedina isključivo znanstvena akademija na svijetu u to vrijeme, objavio je Vatican News.