Budi dio naše mreže
Izbornik

Čestitka pape Franje agenciji SIR povodom 30. obljetnice osnutka

Vatikan (IKA )

Papa Franjo uputio je poruku ravnatelju talijanske katoličke novinske agencije SIR dr. Vincenzu Corradu povodom 30. obljetnice osnutka Agencije. Agencija SIR upravo ovih dana, točnije 25. listopada, slavi tridesetu obljetnicu objavljivanja prvog biltena kojim je započela svoj rad.

Trideset godina zasigurno predstavljaju dobro postignuće, ali nisu i ne bi se trebali smatrati ciljem. Nastavite vršiti svoje poslanje i uvijek tražiti iskru novosti kojom su osnivači osmislili i potom oblikovali jedinstveni projekt takve vrste: informacijsko oruđe koje povezuje teritorij Italije, kojeg predstavljaju biskupijski tjednici. Bili ste i jeste zagovornici zajedništva u informiranju, kako crkvenom tako i društveno-kulturnom. Samo tako nastavite!, poručio je Papa u svojoj poruci.
SIR, informativna agencija Talijanske biskupske konferencije, uključuje u sebi zahtjeve različitih zajednica. Donosi vijesti o Svetoj Stolici, Crkvi u Italiji, biskupijama, Europi, Bliskom istoku i čitavom svijetu. Znam da ste se, pak, posvetili promicanju informativne zajednice, utemeljene na autentičnosti i uzajamnosti, ističe Papa.
Potičem vas da nastavite ići putom inovacije, ne zanemarujući pogled na sve teritorije: Italije, Europe, Bliskog istoka, čitavoga svijeta… Teritorij nije jednostavna zemljopisna granica, to je nešto više: označava život ljudi koji ga nastanjuju. Tragom biskupskih tjednika, budite glasom onih koji nemaju glasa. Nastavite obasjavati svojim informativnim svjetlom sve periferije. Sve se više zaljubljujte u istinu. Budite čuvari vijesti, poručio je Papa pozvavši novinare SIR-a da grade „mostove razumijevanja i dijaloga“.
Agencija S.I.R. (Servizio Informazione Religiosa) osnovana je 1988. na inicijativu Talijanskog saveza katoličkih tjednika i uz potporu Talijanske biskupske konferencije. Prvi broj tjednika Agencije (SIR settimanale) objavljen je 13. siječnja 1989. U lipnju 1989. SIR settimanale postaje dvotjednik a u narednim godinama i zahvaljujući novim informatičkim tehnologijama Agencija počinje slati svoje vijesti i servise putem elektroničke pošte. U rujnu 1995. Agencija pokreće svoju mrežnu stranicu. Bio je to jedan od prvih katoličkih web servisa u čitavoj Italiji. Stranica je grafički i sadržajno dorađivana u više navrata od 1998. do 2010. Tjedni bilten prestao je s izlaženjem a agencija svoje vijesti šalje korisnicima u obliku newslettera. Godine 2001., u dogovoru s Vijećem europskih biskupskih konferencija, pokrenut je servis SIR Europa, informativni servis koji svoju pažnju usredotočuje na razne teme i aspekte našega kontinenta.

Ključne riječi:
30. obljetnica Papa SIR