Istina je prava novost.

Održan Biskupijski dan Požeške biskupije

Biskupijski dan Požeške biskupije održan je o 27. godišnjici uspostave biskupije, u subotu 28. rujna 2024., u Dvorani sv. Terezije u Požegi.

Okupili su se svećenici i đakoni, redovnici i redovnice, bogoslovi, vjeroučitelji i odgajateljice u vjeri, članovi župnih ekonomskih i pastoralnih vijeća, crkvenih udruga i pokreta, molitvenih zajednica, lektori i izvanredni djelitelji svete pričesti te djelatnici katoličkih škola. Program je počeo zborovanjima pojedinih skupina.

Nakon molitve Trećeg časa, sve prisutne pozdravio je požeški biskup Ivo Martinović.

„Radostan sam što vas mogu pozdraviti u prigodi Biskupijskog dana o 27. obljetnici uspostave naše Požeške biskupije i od srca vam zahvaliti što svojim svećeničkim, redovničkim i vjerničkim životom i marom svakodnevno doprinosite ostvarivanju njezina poslanja. Neka vam Isus Krist uvijek bude poticaj, nadahnuće i snaga! Ostvarivanju evangelizacijskog poslanja naše Biskupije jučerašnjim svetim ređenjem pridružila su se i dvojica đakona Ivan Ligenza i Antun Stipić – dok im još jednom od srca čestitam na svetom ređenju, želim im blagoslovljene dane u đakonskom služenju i suradnji sa svima nama i onima kojima kao đakoni budu poslani. Osobita mi je čast što među nama danas mogu pozdraviti zadarskog nadbiskupa u miru mons. Želimira Puljića koji će nas svojim izlaganjem podsjetiti na svetog Utemeljitelja naše Biskupije papu Ivana Pavla II., a osobito na njegove poruke i veliku duhovnu baštinu koju nam je ostavio, koja i nama danas može i treba biti uzor, primjer i ohrabrenje. Uvijek je posebna radost prisjetiti se susreta prije 30 godina kada je u rujnu 1994. godine sveti Papa prvi puta posjetio našu, tada još ratom zahvaćenu, domovinu i donio nam riječi nade i utjehe. Nadbiskup Želimir će potom u našoj Katedrali, zajedno sa svim sudionicima Biskupijskog dana, predvoditi euharistiju u znak zahvalnosti i sjećanje na mladu misu koju je prije pedeset godina slavio u našoj Katedrali, tadašnjoj crkvi sv. Terezije Avilske. Od srca mu zajedno sa svima vama čestitam zlatni misnički jubilej sa željom da ga dobri Bog uzdrži u dobrom zdravlju i prati svojom pomoću u sad nešto mirnijim (nad)biskupskim danima“, rekao je te potom govorio o pojedinim odrednicama predstojeće pastoralne godine.

„Život naše mjesne Crkve ostvaruje se uvijek u zajedništvu opće Crkve s kojom se, kako vam je poznato, Godinom molitve pripravljamo za Redovni jubilej 2025. godine koji je bulom Spes non confundit – Nada ne razočarava (Rim 5,5) proglasio papa Franjo, a koji započinje  koncem mjeseca prosinca ove godine, kako u općoj tako i u mjesnim Crkvama. Posvetit ćemo zato dio našeg današnjeg rada toj važnoj temi kako bi se upoznali s polazištima koja će u ovoj pastoralnoj godini oblikovati i mnoge naše biskupijske programe. Zanimljiva je činjenica kako se redovni Jubilej 2025. godine poklapa i s 1800. godišnjicom rođenja sv. Lovre, đakona i mučenika, zaštitnika naše Biskupije i, nakon Katedrale, zaštitnika druge po važnosti crkve u našoj Biskupiji. Zacijelo će i jubilejsko nacionalno hodočašće u Rim, kojem će se pridružiti i naša Biskupija, osim znaka zajedništva s Petrovim nasljednikom, biti i čin zahvalnosti zaštitniku naše Biskupije, koji je upravo u tom gradu za vrijeme krvavih progona Crkve podnio mučeništvo te svojim žarom za Krista i njegove vjernike, (p)ostao uzor našoj gorljivosti u naviještanju i svjedočenju Evanđelja“, poručio je te zahvalio svima koji su uložili svoj trud u pripravu programa Biskupijskog dana. Na koncu je zamolio da Bog blagoslovi rad i sva promišljanja o pastoralnim nastojanjima i drugim programima Biskupije u predstojećoj pastoralnoj godini.

Potom je umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić održao nagovor „Sv. Ivan Pavao II. – utemeljitelj Požeške biskupije.“ Istaknuo važnost i utjecaj koji je sv. Ivan Pavao II. imao među ljudima svih staleža i dobi, na svim kontinentima. „On je bio dar Duha Svetoga Crkvi i svijetu te je poput pravoga oca vodio brigu o svima, a posebno ugroženima, napuštenima i ostavljenima. Neumorno je propovijedao, poticao, opominjao, savjetovao, poput proroka upozoravao i pokazivao na propuste i grijeh te ponižavanje ljudi“, naglasio je.

Nadbiskup Puljić se posebno osvrnuo na misijska putovanja svetog Pape i brojne susrete s ljudima koje je promotrio kroz četiri koncentrična kruga: obitelj, mlade i bolesne; one koji oblikuju javno mnijenje; biskupe, svećenike i Bogu posvećene osobe te one koje je Crkva uzdigla na čast oltara – svece i blaženike. „Papa, koji je tri puta posjetio Hrvatsku i dva puta Bosnu i Hercegovinu, pokazao je očinsku blizinu i brigu za hrvatski narod, naročito u vrijeme Domovinskog rata“, ustvrdio je nadbiskup te je na koncu pozvao sve na duboku zahvalnost prema Božjoj providnosti za ostavštinu pape Ivana Pavla II. u Požeškoj biskupiji. Zahvalio je biskupu Martinoviću za poziv da može predvoditi euharistijsko slavlje u znak zahvalnosti i sjećanje na mladu misu koju je imao u Katedrali prije pedeset godina, a biskupu u miru Antunu čestitao što je ustanovio Biskupijski dan kao trajan spomen zahvale velikom papi za osnutak Požeške biskupije.

U drugom dijelu programa Biskupijskog dana u Dvorani sv. Terezije, prefekt požeškog Kolegija Matej Filipović govorio je o Redovnom jubileju i Svetoj godini 2025. predstavivši ukratko Papinu bulu proglašenja, geslo, logo i molitvu Jubileja te uvjete jubilejskog oprosta.

Biskupijski povjerenik za pastoral hodočašća Ivica Žuljević dao je najosnovnije informacije vezane za hodočašće u Rim kojim će se Biskupija pridružiti nacionalnom hodočašću od 5. do 11. listopada 2025. godine.

Ana Matković, povjerenica za pastoral braka i obitelji, prikazala je izrađeni plan i program te osnovni sadržaj građe mjesečnih susreta župne obiteljske zajednice kroz jednu pastoralnu godinu koji će tijekom mjeseca listopada biti dostavljen svim župama s nakanom pomoći župnicima u osnivanju i početnim koracima župnih obiteljskih zajednica.

Upravitelj biskupijskog Pastoralnog centra Robert Kupčak prikazao je tijek nastanka katehetske građe za prvu pričest i svetu potvrdu u vremenu od 2020. do 2024. godine koja je, s nakanom dostojne priprave kandidata za svete sakramente u skladu s crkvenim dokumentima i pomoći svećenicima i vjeroučiteljima u njihovu katehetskom radu, zaključena tiskanjem triju priručnika za vjeroučenike i katehete, koji će također biti dostavljeni svim župama Biskupije.

Posljednji dio svojeg radnog susreta djelatnici biskupijskih katoličkih škola imali su u Maloj dvorani sv. Terezije gdje su se, predvođeni svojim ravnateljima i predstojnikom Ureda za katoličke škola Ivicom Žuljevićem, upoznali s određenim pojedinostima i usmjerenjima započete školske i nastavne godine.

Članove župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, lektore, izvanredne djelitelje svete pričesti, članove katoličkih udruga, pokreta i molitvenih zajednica, nakon zajedničke molitve, u radni dio njihova susreta u crkvi Duha Svetoga uveo je upravitelj Pastoralnog centra Robert Kupčak.

O predstojećem Redovnom jubileju i Svetoj godini 2025. govorila im je suradnica u Katehetskom uredu Patricija Brdar, a ravnateljica biskupijskog Caritasa Katarina Paulić im je prikazala mogućnosti karitativnog djelovanja župnih Caritasa u čemu im uvijek, „savjetom i konkretnom pomoći stoji na raspolaganju biskupijski Caritas“.

Silvija Crnković, voditeljica obiteljske zajednice požeške Župe sv. Terezije Avilske, predstavila je tijek nastanka obiteljske zajednice njezine Župe te građu mjesečnih susreta župne obiteljske zajednice.

Nakon zborovanja pojedinih skupina, svi sudionici Biskupijskog dana okupili su se u Katedrali na središnjoj proslavi – euharistijskom slavlju koje je predslavio umirovljeni zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Slavljena misa povodom Biskupijskog dana Požeške biskupije