Istina je prava novost.

Euharistijskim slavljem počela XV. akademska godina na Hrvatskom katoličkom sveučilištu

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) počela je u utorak 1. listopada 2024., misom Zaziva Duha Svetoga i svečanim akademskim činom gdje je predstavljena nova Uprava Sveučilišta te novi pročelnici sveučilišnih odjela, petnaesta akademska godina.

Misno slavlje u crkvi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu, kojem su prisustvovali prorektori, pročelnici, profesori, djelatnici i studenti HKS-a, predslavio je zagrebački pomoćni biskup i prvi rektor HKS-a mons. Ivan Šaško, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa mons. Dražena Kutleše.

Koncelebrirali su rektor HKS-a Željko Tanjić, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije Krunoslav Novak, prorektor za kvalitetu, identitet i poslanje Sveučilišta fra Ante Crnčević, sveučilišni kapelan Branimir Jagodić, povjerenik zagrebačke nadbiskupije za mlade, pastoral športaša i koordinator dušobrižništva za studente u Zagrebu vlč. Filip Šešek, fra Filip Pušić, vlč. Jerko Valković i vlč. Odilon Singbo.

Mons. Šaško pozdravio je okupljene uime Velikog kancelara mons. Dražena Kutleše, zaželjevši svima dobar početak nove akademske godine, koji je „redovito podudaran s prvim danima mjeseca listopada koji su u liturgijskom kalendaru povezan s trima slavljima – sv. Terezije, svetih Anđela čuvara i sv. Franje Asiškoga – lako prepoznatljivih odlika: malenosti, nenametljivosti, punine siromaštva, privlačne blizine, utjehe i ohrabrenja“.

„Prisjećajući se početaka našega Sveučilišta, redovito se sjetim malenosti od koje se krenulo, koju smo njegovali, znajući da se Bog po malenome očituje kao neizmjeran; da uzvisuje neznatne, da vidi iskrenost srca; znajući da u malenosti klija, raste, postaje vidljivom – nada. U sveučilištima se obično gledaju rasadišta spoznaja, ustanove koje osposobljavaju ljude za tržište rada, susretišta nazora i kultura, ali smatram da je predivan poziv sveučilišta, osobito katoličkih sveučilišta biti rasadištima nade. Stoga, braćo i sestre, na ovom početku na kojemu Bog započinje s nama novi hod, pokušajmo se prepoznati u ogledalu nade“, poručio je biskup Šaško.

Pjevanje je predvodio zbor HKS-a „Chorus Unicath“.

U Velikoj dvorani svečanom akademskom činu prisustvovali su studentice i studenti sveučilišnih prijediplomskih i diplomskih studija povijesti, sociologije, psihologije, komunikologije, sestrinstva i medicine, uz petnaest studenata Erasmus+ programa koji su došli iz Španjolske, Francuske, Italije, Slovačke i Portugala.

Uime akademske zajednice okupljene je pozdravio rektor Tanjić. Studentima je poručio da u studiju slijede primjer poniznosti sv. Terezije od Djeteta Isusa i da se utječu zagovoru bl. Alojzija Stepinca. Rekao je da su studenti budućnost i pokretači novih ideja te istaknuo cjelovito obrazovanje kao bit sveučilišta. „Prva zadaća našeg sveučilišta je da učeći i studirajući na svojim odjelima i fakultetu i kroz godine pred nama pomažemo jedni drugima činiti dobro. To je temeljno poslanje katoličkog sveučilišta“, naglasio je te predstavio nove članove Uprave Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta i nove pročelnike Sveučilišnih odjela.

Uz dosadašnje prorektore prof. dr. Gordana Črpića, prof. dr. Roka Mišetića i prof. dr. Roberta Antolovića, Upravi su se pridružili prof. dr. Jasna Ćurković Nimac i prof. dr.  Ante Crnčević. Na dužnost su stupili doc. dr. Ivica Matić kao pročelnik Sveučilišnog odjela za sestrinstvo i doc. dr. Ivana Brstilo Lovrić kao pročelnica Sveučilišnog odjela za sociologiju.

Prorektor Mišetić pozdravio je okupljene nastavnike i studente te im poželio dobrodošlicu, istaknuvši važnost međusobne suradnje studenata, voditelja godišta, profesora i pročelnika Sveučilišnih odjela. „Mi kao akademska zajednica, sve naše službe i svi naši profesori, stojimo vam na raspolaganju. Ne postoji problem koji ne možemo zajedno riješiti. Poklonili ste nam povjerenje, a mi ćemo ga, nadamo se, opravdati“, poručio je.

Uime Studentskog zbora studente je pozdravio predsjednik Zbora Pero Josip Maslać. Studente prvih godina upoznao je sa Sveučilišnim klubovima, predstavnicima i tijelima Studentskog zbora te ih pozvao na suradnju.

Kao predstavnik sportske zajednice HKS-a okupljenima se obratio student Vid Belčić koji je istaknuo kako su „svi dobrodošli u sportsku obitelj Hrvatskog katoličkog sveučilišta“ te da se veseli novim sportskim uspjesima koje će zajedno postizati.

Aktivnosti pjevačkog zbora „Chorus Unicath“ predstavio je asistent Sveučilišnog odjela za sociologiju Lovro Knežević, pozvavši studente na skore audicije za zbor jer „pjevanje i zajedničko muziciranje dobar je odmak od svakodnevnih studentskih briga i obveza“.

Uime udruge bivših studenata, udruge Alumni, brucošima se obratio dr. sc. Filip Hren, rekavši kako je važno da se studenti povezuju za vrijeme studija, ali i nakon što završe studij.

Sveučilišni kapelan Branimir Jagodić predstavio je Sveučilišnu kapelaniju istaknuvši da su vrata kapelanije uvijek otvorena za sva njihova pitanja, probleme i potrebe.

Nakon svečanog akademskog čina studenti su se uputili na susrete s pročelnicima, voditeljima godišta i nastavnicima koji će im predavati.