Budi dio naše mreže
Izbornik

Bula imenovanja mons. Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom

Solin (IKA)

Apostolski nalog rimskog prvosvećenika pape Franje s imenovanjem mons. Zdenka Križića splitsko-makarskim nadbiskupom, koji je na misi prigodom preuzimanja službe, na blagdan sv. Šimuna u Jude Tadeja, u subotu 28. listopada 2023., u crkvi Svete obitelji u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu, pročitao i pokazao apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

FRANJO BISKUP, SLUGA SLUGU BOŽJIH, časnome bratu Zdenku Križiću, OCD, dosadašnjem gospićko-senjskom biskupu, imenovanom Splitsko-makarskom nadbiskupu metropolitu, pozdrav i Blagoslov.

Raskošna palača, koju je nekoć u predgrađu Solina iz temelja sebi dao sagraditi rimski car, a njom se doduše malo vremena služio, preobrazila se u krotko srce časnoga Splita grada koji se već stoljećima odlikuje jasnoćom u istinitosti kršćanske vjere i bogoštovlja; blista doista u njemu starodrevna splitska katedralna crkva, potpomognuta njezinim slavnim zaštitnikom Dujmom čiji se kler i narod odvijeka odlikovao osobitom pobožnošću i velikim poštovanjem prema Apostolskoj Stolici. U naše, međutim, vrijeme, pastoralna korist često zahtijeva da biskupima mijenjamo sjedište; to ponajviše poduzimamo kada Nam se oni biskupi koji se ističu vrlinom pastoralnoga služenja, čine prikladnima za promaknuće, a osobito kada trebamo odlučiti o mjesnim Crkvama koje nemaju Pastirâ. Sada smo se dakle pobrinuli o metropolitanskom sjedištu Splitsko-makarskom koje je, nakon premještaja njegovoga posljednjega nadbiskupa, časnoga brata Dražena Kutleše u Zagrebačku nadbiskupiju, ostalo bez svojega pastira. Zbog toga smo, časni brate, odlučili povjeriti ovu nadbiskupiju tebi koji se ističeš molitvenim životom, vještinom u upravljanju poslovima i naukom, kao i u ljubavi te djelatnom pastoralnom radu. Stoga, čuvši savjet Dikasterija za biskupe, Našom Apostolskom vlašću i autoritetom, ovim Pismom tebe, razriješivši te veze s Gospićko-senjskom biskupijom, rado imenujemo i postavljamo splitsko-makarskim nadbiskupom metropolitom, sa svim udijeljenim pravima i danim odgovarajućim obvezama. O ovom tvome imenovanju upoznat ćeš kler i narod tebi sada povjerene nadbiskupije da bi znali koga trebaju slijediti na putu vječnoga spasenja. Promijenivši sjedište, časni brate, ostaješ isti pastir i ostaju ti jednaki napori da ih izvršavaš kod drugog dijela Kristove obitelji te da o njima preuzmeš istovjetnu brigu. Nastavi zato biti postojan, neumoran kako u zgodnim tako i u nezgodnim prilikama, uglavljen u Krista koji neka ti uvijek bude pred očima i u srcu, po zagovoru Blažene Djevice Marije Gospe od Otoka, svetoga Dujma i solinskih mučenika.

Dano u Rimu, kod sv. Ivana Lateranskog, osmoga dana mjeseca rujna, o blagdanu Rođenja Blažene Djevice Marije, godine Gospodnje dvije tisuće dvadeset i treće, jedanaeste Našega Pontifikata.

Franjo

Brennus Eduinus Ferme, Ap. protonotar