Budi dio naše mreže
Izbornik

Misa u sarajevskoj katedrali uoči 85. redovnog zasjedanja BK BiH

Sarajevo (IKA/KTA)

Uoči svoga 85. redovnog zasjedanja, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i biskupi delegati, u četvrtak 3. studenog 2022. slavili su euharistiju u katedrali Srca Isusova u Sarajevu, izvijestila je Katolička tiskovna agencija.

Misu je predslavio predsjednik BK BiH vrhbosanski nadbiskup i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, u zajedništvu s umirovljenim vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te četvoricom nadbiskupa i biskupa te 13 svećenika. Posluživali su bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa pod vodstvom profesora liturgike vlč. Ivana Rake, a liturgijsko pjevanje predvodio je Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Na početku slavlja nadbiskup Vukšić pozdravio je „svu dragu braću i sestre: narod Božji, biskupe, svećenike, redovnike, redovnice i bogoslove“, ističući da su se okupili na molitvu u povodu početka 85. redovnog zasjedanja Biskupske konferencije BiH s nakanom da zamole Božji blagoslov za sebe, za zasjedanje BK BiH, za sve stanovnike grada Sarajeva i zemlje Bosne i Hercegovine te za povjerenje i pomirenje s Bogom i ljudima.

„Ovdje su večeras mons. Petar Palić, biskup iz Mostara i dopredsjednik naše Biskupske konferencije, nadbiskup apostolski vizitator za župu Međugorje mons. Aldo Cavalli, biskup iz Zrenjanina i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija mons. Ladislav Német koji će nam uputiti homiliju, zadarski nadbiskup koadjutor i delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Milan Zgrablić te uzoriti gospodin kardinal Vinko Puljić. Kasnije će nam se pridružiti biskupi iz Banje Luke, mons. Franjo Komarica i mons. Marko Semren, jer su morali kasniti zbog iznenadne smrti jednoga župnika (fra Ivica Matić), kojega također preporučam u vaše molitve. Ovdje je mons. Amaury Medina Blanco, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH. S nama je također mnogopoštovani provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić, kojemu izražavam sućut u povodu smrti člana njegove Zajednice, a među nama su također provincijske poglavarice ženskih redovničkih zajednica i predstavnici drugih crkvenih ustanova. Sve vas srdačno pozdravljam i na početku svete mise, zajedno s vama, molim Božje milosrđe da nam oprosti sve naše slabosti, počinjene prema Bogu izravno ili prema bilo kojemu čovjeku, da bismo bili u miru s dragim Bogom i sa svim ljudima te tako na dostojan način proslavili ovaj sakrament Božje blizine“, kazao je u uvodu nadbiskup Vukšić.

U propovijedi, biskup Német je podsjetio da je u Katoličkoj Crkvi u tijeku sinodski proces i da je prošlog tjedna objavljen Dokument za kontinentalni dio procesa. „Dokument je bogat sadržajem, predstavlja u stvari kompilaciju i sintezu svih tema, koje su bile diskutirane na cijelom svijetu. Kompilacija znači da su teme navedene, ali nisu teološko-pravno niti pastoralno tumačene. To će biti u naredna dva mjeseca zadaća za svakog biskupa u svojoj biskupiji da na samo njemu i Duhu Svetom znani način podijeli sadržaj ovog Dokumenta sa svima u Biskupiji. Dokument treba samo podijeliti i poslije toga treba slušati ljude što govore o Dokumentu i njegovom sadržaju. Važna stvar je da bi svi vjernici na svijetu imali mogućnost upoznati kakve sve različite ideje i teme postoje u jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi. To je prvi cilj sljedećih sinodalnih aktivnosti“, kazao je zrenjaninski biskup.

„Drugi je cilj da predsjednici Biskupskih konferencija i delegati pojedinih Konferencija, koji budu sudjelovali u Pragu na kontinentalnom dijelu Sinode, prenesu zapažanja i reakcije svojih vjernika cijeloj sinodalnoj zajednici, okupljenoj u veljači sljedeće godine“, kazao je biskup Ladislav koji se potom osvrnuo na misni odlomak iz Evanđelja (Lk 15, 1 – 10) u kojem Isus govori o dobrom Pastiru koji traži izgubljenu ovcu i ženi koja traži izgubljenu drahmu.

„Čitajući spomenuti Dokument i slušajući današnje Evanđelje, htio bih podijeliti s vama, draga braćo i sestre, nekoliko misli. U današnjem Evanđelju nalazimo slike Boga, slike koje – čitajući današnji tekst – prema shvaćanju Isusa imaju isto značenje. U povijesti teologije i podjeli zadaća u Crkvi jedna od tih dviju slika – slika dobrog Pastira – koristi se od davnina ponajviše za osobu Isusa, dobrog Pastira kao vrhovnog svećenika par excellence, a poslije na sve svećenike i biskupe“, kazao je biskup Nemet. Upitao je „zašto se izgubila udovica iz istog Evanđelja u zaboravu povijesne šutnje“ i zar „Bog ne može imati istu moć djelovanja u ženskoj osobi, u čovjeku ženskoga spola“.

Propovjednik je potom pročitao sljedeći dio iz Dokumenta Generalnog tajništva Biskupske sinode: „Postoje dva međusobno povezana izazova s kojima se Crkva mora suočiti: žene ostaju većina onih koji prisustvuju liturgiji i sudjeluju u aktivnostima, muškarci su manjina. Ipak, većinu uloga u donošenju odluka i vladanju drže muškarci. Jasno je da Crkva mora pronaći način da muškarce privuče aktivnijem članstvu u Crkvi i da ženama omogući potpunije sudjelovanje na svim razinama života Crkve.“ Dodao je da je u Dokumentu naveden konkretan zahtjev za „aktivnom ulogom žena u upravljačkim strukturama crkvenih tijela, mogućnost da žene s odgovarajućom izobrazbom propovijedaju u župi te đakonat i za žene“. Kazao je da je to samo jedna od tema koje će svakako biti važne u Pragu, a kasnije i na okupljanju biskupa u listopadu 2023. i 2024. godine.

„Druga misao je mnogo jednostavnija: Pavao u prvom čitanju (Fil 3, 3 – 8) govori da sve u svemu mora biti Krist. Za Pavla je sve postalo izmet (tako originalan tekst), samo da bi bio kod Isusa i s Isusom. U svim našim sinodalnim razmišljanjima važno bi bilo da ovo pravilo Pavla primijenimo i na nas same: najvažnije je biti blizu Isusa, i iz te sigurnosti trebamo gledati na sve oko nas, pa tako i na događanja u našoj Crkvi“, kazao je na kraju propovijedi nadbiskup Német.

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine, 4. i 5. studenog 2022. s početkom u 9 sati u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu (ulica Josipa Stadlera 13) održat će svoje 85. redovno zasjedanje. Predsjedat će nadbiskup Vukšić, uz sudjelovanje svih članova Biskupske konferencije BiH te delegata Hrvatske biskupske konferencije i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metodija.

Tijekom zasjedanja biskupi će, među ostalim točkama dnevnog reda, razmotriti apostolsko pismo pape Franje „Desiderio desideravi“ o liturgijskoj formaciji naroda Božjega od 29. lipnja 2022., saslušati izvješća svojih delegata s pojedinih važnih susreta, dogovoriti predstojeće termine i razmatrati druga pitanja važna za život i djelovanje biskupijskih zajednica u Bosni i Hercegovini.

U petak, 4. studenog ujutro će slaviti misu u kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa i potom se susresti s bogoslovskom zajednicom. Predsjedat će nadbiskup Vukšić, a propovijed će uputiti mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski apostolski upravitelj Petar Palić.

Biskupi će zasjedanje završiti konferencijom za medije u subotu, 5. studenog u 12 sati u prostorijama Nadbiskupske rezidencije u Sarajevu u ulici Josipa Stadlera 13.