Budi dio naše mreže
Izbornik

U Sarajevu počele godišnje duhovne vježbe za svećenike

Sarajevo (IKA)

U kapeli Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa u Sarajevu u večernjim satima u ponedjeljak 13. veljače, zazivom Duha Svetoga, molitvom i razmatranjem počele su trodnevne godišnje duhovne vježbe za svećenike koje će završiti u četvrtak 16. veljače, izvijestila je KTA.

Na duhovnim vježbama sudjeluju 32 svećenika te umirovljeni vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Dijecezanskim svećenicima koji djeluju u pastoralu u raznim župama Vrhbosanske nadbiskupije pridružili su se pojedini članovi Nadbiskupskog ordinarijata na čelu s generalnim vikarom mons. Slađanom Ćosićem te neki od svećenika nastanjenih u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije kao i jedan misnik Banjolučke biskupije.

Voditelj duhovnih vježbi je fra Miro Relota, definitor Franjevačke provincije Bosne Srebrene, duhovni asistent Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS), duhovnik bogoslova i sjemeništaraca. Govoreći na temu važnosti molitve u svećeničkom životu, fra Miro je najprije rekao da svećenik kao osoba koja druge uči moliti i sam treba biti osoba molitve. Progovorio je međusobnoj povezanosti vjere i molitve.

Istaknuo je potrebu da molitva mijenja osobu na bolje te da to bude vidljivo i u kontaktu s drugima, kao i da srce sve više otvara prema svakom čovjeku po primjeru Isus Krista. Govorio je o molitvi Božanskog časoslova koji svećenici trebaju moliti svakoga dana, a koja ih snaži u crkvenom i međusobnom zajedništvu. Podsjetio je da se u njoj nalaze brojni psalmi kao snažni molitveni izričaji osoba iz Staroga zavjeta koji bi trebale postati i izričaj vjernosti Bogu i onoga koji ih moli u današnjem vremenu. Prvoga dana svećenici će se pridružiti večernjem misnom slavlju koje će u katedrali Srca Isusova predvoditi nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, izvijestila je KTA.