Budi dio naše mreže
Izbornik

Kina sustavno ruši džamije, tvrdi Human Rights Watch

New York (IKA)

U pokrajinama Ningxia i Gansu džamije se od 2018. sustavno ruše, zatvaraju ili prenamijenjuju u svjetovne svrhe, piše u izvješću Human Rights Watcha objavljenom u utorak 21. studenoga u New Yorku, izvijestila je KNA.

Vlasti su s mnogih džamija uklonile islamske arhitektonske elemente poput kupola i minareta, navodi se dalje u izvješću uz tvrdnju kako je riječ o namjeri da se prakticiranje islama u Kini snažno ograniči.

U autonomnom području Ningxia na sjeverozapadu Kine od 2020. zatvoreno je ili prenamijenjeno oko 1.300 džamija, što je oko trećine njihova ukupnog broja, piše dalje u izvješću.
Kineske vlasti dopuštaju vjerske obrede samo u službeno odobrenim prostorijama. Kineski predsjednik Xi Jinping zatražio je 2016. “siniziranje religija”, odnosno njihovu prilagodbu kineskoj tradiciji i svjetonazoru. U izvješću se tvrdi da je od tada pojačana represija države prema vjerskim zajednicama.
Od 2018. Kina provodi “konsolidacijsku strategiju” prema džamijama. To znači sustavno smanjivanje njihova broja, a gradnja, arhitektonsko oblikovanje i financiranje džamija podliježe strogom nadzoru vlasti.
Procjenjuje se da u Kini živi oko 20 milijuna muslimana. Kina službeno dopušta slobodu vjeroispovijesti, ali već godinama stižu informacije o sustavnom ugnjetavanju Ujgura i drugih muslimanskih manjina u pokrajini Xinjiang na sjeverozapadu zemlje.

Prema navodima organizacija za zaštitu ljudskih prava, velika muslimanska zajednica živi i u pokrajini Ningxia na sjeveru Kine.

Ključne riječi:
Kina muslimani xi jinping