Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa prihvatio odreknuće od službe mons. Hočevara i imenovao mons. Németa novim beogradskim nadbiskupom

Beograd (IKA)

Sveti otac Franjo prihvatio je odreknuće od pastoralnog upravljanja Beogradskom nadbiskupijom mons. Stanislava Hočevara, SDB, i novim nadbiskupom imenovao dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa dr. sc. Ladislava Németa, SVD, objavljeno je u podne 5. studenoga 2022., na spomendan svetih Srijemskih mučenika, u Nadbiskupskoj rezidenciji u Beogradu.

Molitvom Anđeoskog pozdravljenja, na kojoj su se okupili svećenici Beogradske i Zrenjaninske biskupije počela je svečanost objave proglasa Svetoga Oca kojim je novim beogradskim nadbiskupom i metropolitom Beogradske nadbiskupije imenovao mons. dr. sc. Németa. Imenovanje pape Franje, u ime Apostolske nuncijature u Republici Srbiji, pročitao je otpravnik poslova mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion.

Na povjerenju i ljubavi svetoga oca Franje, posebnom pažnjom, zahvalio je novoimenovani nadbiskup Német. Napose je zahvalio Zrenjaninskoj biskupiji u kojoj je boravio četrnaest i pol godina i koju će i dalje voditi kao apostolski administrator sve dok Sveta Stolica ne odluči drugačije

„Za mene su u četrnaest i pol godina u Zrenjaninu stvorili sliku mjesne Crkve koja će me pratiti do kraja života i nikada neću zaboraviti Zrenjanin. Pritom će pomoći i činjenica da sam od danas i metropolit, a tu nas veže i Subotička biskupija i zahvaljujem dijecezanskom upravitelju Subotičke biskupije što je danas došao na proglašenje ovoga dekreta Svete Stolice. Isto tako kada bude imenovan novi zrenjaninski biskup, mi ćemo svakako surađivati. Zrenjanin će ostati i u mom srcu i mojem krugu, možda ne zadaća i zadataka, ali interesa da“, istaknuo je.

Dosadašnjem nadbiskupu Hočevaru također je zahvalio za dvadeset dvije godine službe koje je poklonio Beogradskoj nadbiskupiji. „Te godine bile su prepune rada, inicijativa i svega što smo vidjeli. Ako pogledamo kako je izgledala nadbiskupija kada si stigao, kada pogledamo na sve zajednice, jako mnogo si učinio i hvala ti za to u moje ime, a sigurno da Bog ima hvalu koje će ti u svoje vrijeme zasigurno dati. Zahvaljujem ti i za dvadeset dvije godine rada kao predsjedniku Caritasa Srbije i Caritasa Beogradske nadbiskupije. Taj rad će ostati upisan velikim slovima posebno za vrijeme poplava i migranata u Srbiji jer si pokazao jaku logističku snagu i sve dobro organizirao zajedno s crkvenim ljudima i ljudima javnog života“, istaknuo je mons. Német.

Pozdravio je i sve svećenike i laike Beogradske nadbiskupije s kojima će, kako je rekao, nastojati „usko surađivati i pokušati širiti evangelizaciju na ovim područjima“ Srbije. Sve je pozvao na ustoličenje koje će biti 10. prosinca 2022. godine u 11 sati u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.

Riječi zahvale za dar biskupskog služenja uputio je dosadašnji beogradski nadbiskup i metropolit mons. Hočevar. „Dok veličam Boga za Njegovu dobrotu, izričem iskrenu zahvalnost rimskim biskupima – Petrovim nasljednicima, osobito papi Franji za njegov proročki duh i pomno čitanje znakova vremena, moleći ujedno Duha Svetoga, da bi svi Njegovi suradnici i sav biskupski zbor bio s Njime jednoga duha i jednoga srca.“

Ujedno je zahvalio i svim dosadašnjim suradnicima, čitavomu prezbiteriju Beogradske nadbiskupije, Bogu posvećenim osobama i vjernicima zamolivši za oproštenje svih propusta, nedosljednosti i nemoći. Istaknuo je kako je za njega samoga je uvijek bio pravi užitak naći se među vjernicima kao i među svim stanovnicima Srbije.

„Svuda su me primali pažljivije nego zaslužih i uvijek me nadahnjivali svojom originalnošću.“ Napose je zahvalio Srpskoj pravoslavnoj Crkvi, kao i ostalim Crkvama i vjerskim zajednicama, za otvorenost i suradnju u protekle dvadeset dvije godine njegova biskupskog služenja.

„Beogradske ulice i putovi Srbije pokazali su mi dublju prožetost Istoka i Zapada nego što si možemo mi ljudi zamisliti. Zato i dalje ‚sanjam‘ da će Gospodin i iz naših kamenova probuđivati ‚sinove svjetla‘, da će Balkan napraviti balkonom Europe i da će s naših brda i dolina poteći rijeke pomirenje i zajedništva“, istaknuo je mons. Hočevar.

Rekao je da je svjestan da mu Bog upravo zato sada daje novo vrijeme tišine, molitve, refleksije i služenja. Novoimenovanom nadbiskupu mons. Németu čestitao je na novoj službi poželjevši mu dobrodošlicu i obećavši mu svoju molitvenu i bratsku potporu.

U ime svećenika Beogradske nadbiskupije novoimenovanoga nadbiskupa mons. Németa pozdravio je don Aleksandar Kovačević. Poželio je da upravo u gradu mostova kao nadpastir bude graditelj mostova između Istoka i Zapada, među svim ljudima.

„Prihvaćajući taj zasigurno nimalo lak izazov, uključuje to ponajprije suočavanje s pastoralnim izazovima ove nadbiskupije po mnogočemu specifične: površinom velike, no brojem svećenika i vjernika skromne. Ali ta brojčana skromnost omogućava osobnije i prisnije, gotovo obiteljsko zajedništvo i neposredniji kontakt, kako sa svećenicima tako i s vjernicima“, istaknuo je don Kovačević.

Naglasio je da su i svećenici i vjernici Beogradske nadbiskupije potrebni upravo očinskog ohrabrenja i podrške u ovakvim, kako je rekao, gotovo „misijskim“ uvjetima pastoralnog pristupa i rada. „I tu od vas očekujemo mnogo, što vam s vašim, između ostalog, i misionarskim iskustvom neće biti ni teško ni strano.“

„Želim Vam da uvijek gradite mostove, kako među nama unutar nadbiskupije, tako i s cijelim episkopatom u Republici Srbiji koji je potreban zajedništva i povezanosti na dobro ovog malog stada koje vam je zajednički povjereno. Gradite mostove i s drugom kršćanskom braćom, osobito većinskom pravoslavnom, da zajedničkim naporima i iskrenim bratstvom pokazujemo svijetu jedno Kristovo lice, lice jedne Crkve, jedne milosrdne Ljubavi. Gradite mostove i prema civilnom društvu i vlastima, izgrađujući odnose povjerenja i suradnje, svjesni da se na Vas kao predsjednika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, ali sada i kao Beogradskog nadbiskupa i metropolita, gleda izvana kao na predstavnika cjelokupne Katoličke Crkve u Srbiji“, istaknuo je don Kovačević.

Čestitao je novoimenovanom nadbiskupu, rekavši da upravo on sve to i objedinjuje i to kao prvi Beogradski nadbiskup koji je rođen na području današnje Republike Srbije, u Bačkoj, u Subotičkoj biskupiji te kao dosadašnji pastir Banata, Zrenjaninske biskupije, a odsad i kao beogradski nadbiskupom i metropolit.

U ime svih svećenika i vjernika Beogradske nadbiskupije iskreno je čestitao i izrazio srdačnu dobrodošlicu mons. Németu dodavši da mu u gradnji svih tih mostova, jer, mnogo je to posla i gradnje, obećavaju njihovu molitvu, pomoć i suradnju. Dosadašnjem nadbiskupu mons. Hočevaru zahvalio je za dvadeset i dvije godine revne i očinske pastirske službe. „U njemu smo uvijek gledali ne samo nadređenoga, nego i oca i brata“, dodao je.

Mons. Német šesti je nadpastir Beogradske nadbiskupije u 98 godina njezina postojanja, a odlukom pape Franje mons. Hočevar s današnjim danom postaje apostolski upravitelj Beogradske nadbiskupije sve do preuzimanja službe novoimenovanog nadbiskupa. Mons. Német također je postao apostolski upravitelj Zrenjaninske biskupije do imenovanja novog biskupa.