Budi dio naše mreže
Izbornik

Asiz: Inicijativa posta i molitve za mir u Ukrajini

Asiz (IKA)

„Convivium pacis. Za itinerar mira“ naslov je inicijative koja će se održati u Asizu od 24. do 26. veljače, na početku pokorničkog vremena korizme, točno godinu dana nakon eskalacije rata u Ukrajini, u kojoj će među ostalima sudjelovati predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Matteo Zuppi, izvještava Vatican News.

Inicijativa „Convivium pacis. Za itinerar mira“ koju promiču braća franjevačkih redova prisutnih u Asizu sastoji se od molitve, posta i razmatranja. Na događanjima će sudjelovati predstavnici crkvenih pokreta, udruga i skupina kojima je tema mira iznimno važna.

Program pun događanja počet će u petak 24. u 19 sati u bazilici Svete Marije od Anđela, gdje će biti održano pokorničko bogoslužje popraćeno postom. U subotu 25. veljače program će se odvijati u „Domus laetitiae“, uz slušanje izvješća, radne skupine i međusobne razgovore. Euharistijsko slavlje na završetku trodnevnice 26. veljače predslavit će bolonjski nadbiskup kardinal Zuppi u donjoj bazilici svetoga Franje.

Želja izražena u pozivnom pismu je „započinjanje zajedničkog itinerara koji nas vodi do ‚razoružavanja‘ da bismo druge susreli, a ne se borili protiv njih, da bismo ih poštovali a ne osuđivali, cijenili a ne izrugivali, da bismo im praštali a ne im se osvećivali, da bismo gradili mostove koji nas zbližavaju a ne zidove mržnje koji nas razdvajaju, da prepoznamo da smo svi mi sestre i braća, da prihvatimo prijedloge Duha i podijelimo djelotvorna iskustva putova dijaloga, pomirenja, susreta i oprosta te da pomognemo započeti jedinstveni put za talijansku Crkvu“, prenosi Vatican News.