Budi dio naše mreže
Izbornik

Dodatni zaziv za mir u Sveopćoj molitvi vjernika na Veliki petak 2022. u Zagrebačkoj nadbiskupiji

Zagreb (IKA)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić odredio je da se u Sveopćoj molitvi na Veliki petak ove godine kao pretposljednji zaziv moli za sve koji trpe zbog rata.

U Bilješci Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata biskupima i biskupskim konferencijama (od 25. ožujka 2022. godine) o slavljima Velikoga tjedna 2022. godine piše:

„Ovih je dana u više navrata Sveti Otac pozivao na molitvu kojom se od Boga moli dar mira za Ukrajinu, kako bi prestao taj ‘odvratan rat’. Zajedno s Ukrajinom želimo se spomenuti i svih ostalih, nažalost sve brojnijih sukoba u puno zemalja svijeta. To su okolnosti koje je papa Franjo opisao kao ‘treći svjetski rat u komadićima’.

U slavlju Muke Gospodinove na Veliki petak, liturgija nas poziva da Bogu uzdignemo svoju prošnju za Crkvu i za cijeli svijet. U sveopćoj molitvi zazivat ćemo Gospodina za upravitelje država (9. zaziv), „da im Bog i Gospodin naš upravi um i srce po svojoj volji da traže mir i slobodu svih ljudi“, kao i za ljude u potrebi, „da radosno iskuse pomoć Božje dobrote“. Usvojimo tu molitvu za svu braću i sestre koji žive okrutnost rata, posebice u Ukrajini.

Podsjećamo da „u slučaju velike javne potrebe, dijecezanski biskup može dopustiti ili odrediti da se doda posebna nakana“ (Rimski misal, 3. tipsko izdanje, str. 314., br. 13).

U skladu s time, određujem da se kao pretposljednji zaziv (9a. u Sveopćoj molitvi na Veliki petak ove godine (15. travnja 2022.) moli ovako:

9a. Za sve koji trpe zbog rata

Molimo za narode razdirane okrutnošću ratova.
Nek njihove suze i krv žrtava ne budu uzalud prolivene,
nego ubrzaju dolazak vremena mira
koji izvire iz slavnih rana Isusa Krista.

Molitva u šutnji. Zatim svećenik:

Milosrdni i snažni Bože,
ti dokidaš ratove i obaraš ohole.
Pohitaj nam u pomoć
i udalji od čovječanstva grozote i suze,
kako bismo se svi mogli zvati
tvojom istinskom djecom.
Po Kristu Gospodinu našem. O. Amen.

Neka slavlje Vazma u svima pobudi i čuva nadu koja dolazi od Uskrsnuća Kristova.

✠ Kard. Josip Bozanić, v. r.
nadbiskup zagrebački

Zagreb, 11. travnja 2022.