Budi dio naše mreže
Izbornik

Logotip i geslo apostolskog putovanja pape Franje u Mađarsku

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je 1. ožujka službeni logotip i geslo apostolskog putovanja pape Franje u Mađarsku u travnju 2023. godine.

„Krist je naša budućnost“ je geslo pod kojim će Sveti Otac ići na 41. apostolsko putovanje, od 28. do 30. travnja, u Mađarsku.

Na logotipu je prikazan stilizirani Lančani most u Budimpešti – prvi stalni most preko Dunava na mađarskom teritoriju. Izgrađen je da bi povezao Budim i Peštu te je simbol glavnog mađarskog grada i nacije.

Most na logotipu također podsjeća na poziv na izgradnju mostova među ljudima, koji papa Franjo često ponavlja.

S lijeve strane stupova, lanci mosta su u bojama zastave Države Vatikanskoga Grada, a s desne strane u bojama mađarske zastave.

Logotip je obrubljen kružnicom koja simbolizira euharistiju i svijet otkupljen od Krista.

S lijeve strane kruga je križ koji podsjeća na Papin nagovor uz Angelus na Međunarodnom euharistijskom kongresu u Budimpešti, 12. rujna 2021., kada je poručio: „Neka vam križ bude most između prošlosti i budućnosti! Vjerski osjećaj je žila kucavica ove zemlje, toliko vezane za svoje korijene. Ali križ, zasađen u zemlju, osim što nas poziva da se dobro ukorijenimo, podiže i pruža ruke prema svima: poziva nas da svoje korijenje održimo čvrstim, ali bez podizanja bedema; crpiti s izvora, otvarajući se žednima našega vremena. Moja je želja da budete takvi: utemeljeni i otvoreni, ukorijenjeni i puni poštovanja.“

Desno od kruga je na mađarskom jeziku napisano geslo putovanja ispod kojega je natpis: Papa Franjo u Mađarskoj 28. – 30. travnja 2023.