Budi dio naše mreže
Izbornik

Moskovski nadbiskup: Papino putovanje u Kazahstan važno za ruske katolike

Moskva (IKA)

Moskovski nadbiskup Paolo Pezzi osvrnuo se u razgovoru za rusko uredništvo Vatican Newsa 16. kolovoza na apostolsko putovanje pape Franje u Kazahstan u rujnu 2022. te na hodočašće koje će tim povodom poduzeti ruski katolici.

Papa Franjo poduzet će apostolsko putovanje u Kazahstan gdje će od 13. do 15. rujna 2022. sudjelovati na sedmom Kongresu vođa svjetskih i tradicionalnih religija, događaju u korist mira i protiv iskorištavanja vjere za opravdavanje sukobā.

Tim povodom Moskovska nadbiskupija Majke Božje organizira hodočašće pod geslom „Svjedoci smo jedinstva“. Započet će u Moskvi 12. rujna, a prvo odredište bit će Omsk, ruski grad u Sibiru. Hodočasnici će dan poslije stići u Karagandu, u Kazahstanu, te odande krenuti prema Karlagu, jednom od najvećih sovjetskih gulaga, u kojemu su između 1930. i 1960. godine život izgubili desetci tisuća logoraša. To je također mjesto mučeništva brojnih kršćana, uključujući i ruske. U srijedu, 14. rujna, hodočasnici će otići u glavni grad Kazahstana Nur-Sultan gdje će sudjelovati na misi s papom Franjom. Dan poslije, 15. rujna krenut će nazad u Moskvu.

Prema riječima mons. Paola Pezzija, nadbiskupa Majke Božje u Moskvi, s kojim su razgovarali novinari ruskoga uredništva Vatikanskoga radija-Vatican Newsa, riječ je o vrlo znakovitom hodočašću kojim se želi očitovati blizina ruskih katolika s papom Franjom u kontekstu njegova posjeta Kazahstanu.

Moskovski nadbiskup Pezzi rekao je da je Papin posjet Kazahstanu vrlo važan ruske vjernike katolike.

Prije svega zbog toga što ne znamo hoće li i kada Papa moći doći k nama, a Kazahstan je nama najbliža zemlja među onima koje je Papa posjetio; stoga je to velika prilika, također zato što je prema Kazahstanu moguće kretati se u određenoj slobodi – rekao je mons. Pezzi.

Osim toga, to je također mogućnost da izrazimo svoju vjernost, svoje nasljedovanje i, ponajviše, svoju ljubav prema Papi, jer Rusi vole Papu. Eto, to je ono što nas potiče da idemo na hodočašće u susret papi Franji – dodao je.

Na mrežnoj stranici Moskovske nadbiskupije Majke Božje nalazi se poziv na sudjelovanje u hodočašću. Uz program su prenesene riječi predsjednika Međunarodne biskupske konferencije srednje Azije biskupa Joséa Luisa Mumbiele Sierre iz biskupije Presvetoga Trojstva u Almatyju u Kazahstanu, iz razgovora za Vatican News.

Nismo hodočasnici u potrazi za nedostižnim jedinstvom, nego svjedoci jedinstva koje je već zaživjelo u našim srcima, jer jedini Bog prebiva u našim dušama i šalje nas kako bi svi koji su stvoreni na njegovu sliku i priliku mogli uživati njegov život i njegovu ljubav – rekao je biskup Mumbiela Sierra.