Budi dio naše mreže
Izbornik

Na Sinodi u listopadu sudjelovat će još dva biskupa iz Kine, kardinal Ladaria neće

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je kao članove Sinode o sinodalnosti u listopadu ove godine imenovao i dvojicu kineskih biskupa. Izjavio je to u četvrtak 21. rujna dotajnik Sinode biskup Luis Marín de San Martín na konferenciji za novinare u Vatikanu, na kojoj je predstavljen konačni popis sudionika i program. Kardinal Luis Francisco Ladaria Ferrer, umirovljeni prefekt Dikasterija za nauk vjere, otkazao je sudjelovanje na Sinodi, izvještava Vatican News.

Iz Hrvatske će u ime Hrvatske biskupske konferencije sudjelovati đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić. Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša isto tako sudjeluje, a na popisu je naveden pod skupinom članova koje je imenovao papa Franjo (Membri di nomina pontificia). U ime Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine sudjelovat će banjolučki pomoćni biskup Marko Semren.

Joseph Yang Yongqiang, biskup Zhoucuna, i Antonio Yao Shun, biskup Jining-Wumenga, predloženi su od strane mjesne Katoličke Crkve u Kini i vladinih vlasti, a papa Franjo ih je imenovao, rekao je dotajnik. Time se broj kineskih biskupa na sinodi od 4. do 29. listopada povećava na tri. Imenovani kardinal Stephen Sau-Yan Chow, biskup Hong Konga, već je ranije bio na popisu sudionika. Uz njih, još je jedan svećenik imenovan izaslanikom iz Kine. To je Andreas Ding Yang iz biskupije Chongqing.

Dvojica drugih kineskih biskupa već su sudjelovali na Sinodi posvećenoj mladima 2018. Dvojica predloženih za ovu Sinodu o sinodalnosti redoviti su članovi Sinode s papinskim imenovanjem, a njihovo je sudjelovanje očito „važno za Crkvu, ali i za kineski narod“, rekao je Paolo Ruffini, prefekt vatikanskog Dikasterija za komunikacije i predsjednik Povjerenstva za medije tijekom 16. opće skupštine Biskupske sinode. Kineski biskupi dobit će vlastitog prevoditelja za engleski i talijanski.

U međuvremenu, objavljeno je i da kardinal Luis Ladaria neće nazočiti Sinodi. Umirovljeni prefekt vatikanskog Dikasterija za nauk vjere zamolio je papu Franju da ga oslobodi, rekao je biskup Marín. On, mons. Marín, nije bio obaviješten o razlozima. U srpnju 2023. Papa je zamijenio Ladariju (79) na čelu Dikasterija za nauk vjere s argentinskim nadbiskupom Víctorom Manuelom Fernándezom, koji pak sudjeluje na Sinodi i već je bio na prvom popisu koji je objavio Vatikan. Potvrđeno je i sudjelovanje prethodnika kardinala Ladarije, njemačkog kardinala Gerharda Ludwiga Müllera.

Prije Sinode održat će se pripremna duhovna obnova koja će trajati od molitvenog bdjenja u subotu 30. rujna do večeri uoči početka Sinode, odnosno do utorka navečer. Održavaju se izvan Rima u Sacrofanu, a voditelji su im dva duhovna pratitelja Sinode, britanski dominikanac Timothy Radcliffe, koji je u srpnju ove godine bio jedan od predavača na Mediteranskim teološkim susretima u Lovranu, i talijanska benediktinka Maria Ignazia Angelini.

Molitva, razmatranje i liturgija na predstojećoj Sinodi imaju veći prioritet nego na prethodnim biskupskim susretima, istaknuto je na konferenciji za novinare. Papa Franjo Sinodu će svečano otvoriti misom u srijedu, 4. listopada, na blagdan svetog Franje Asiškog. Istog dana Papa želi objaviti nastavak svoje socijalne enciklike Laudato si’. Misa u Bazilici svetog Petra također će prethoditi svakom od pet modula Sinode. Planirano je i hodočašće za 12. listopada, a Vatikan će detalje o tome objaviti uskoro. Prema programu Sinode, 19. listopada održat će se molitva za migrante i izbjeglice u kojoj želi sudjelovati i papa Franjo. Dana 25. listopada sudionici Sinode mole krunicu u Vatikanskim vrtovima. Završnom misom u nedjelju 29. listopada u Bazilici svetog Petra završit će Sinoda koja će trajati tri i pol tjedna.

Sveukupno na Sinodi sudjeluju 464 osobe, rezimirao je dotajnik. Članova u užem smislu, odnosno onih s pravom glasa, ima 365, od čega su 54 žene, što je oko 15 posto od svih s pravom glasa.

Nova na listi je i njemačka sestra Maria Elke Baumann. Ona se pojavljuje u 28-članoj skupini „asistenta“ koji pomažu u organizacijskom procesu Sinode. Na prijašnjim Sinodama tu su zadaću preuzimali sjemeništarci i mladi svećenici. Ovaj put skupina je mješovita između muškaraca i žena sa i bez ređenja ili zavjeta. Tajništvo Sinode dodatno je razvilo i tehničke procese, kako je na konferenciji za novinare izvijestio koordinator Sinode, talijanski isusovac o. Giacomo Costa. Svi sudionici dobit će tablet s kojeg će čitati dokumente, razmjenjivati informacije i glasovati.

Kao što je već poznato, prvi put na općoj skupštini Biskupske sinode njemački više neće biti jedan od ponuđenih jezika. Četrnaest jezičnih grupa („Circoli minori“) radit će na engleskom, osam na talijanskom, sedam na španjolskom, pet na francuskom i jedna na portugalskom. Sastanci se ne održavaju u tzv. Novoj sinodskoj dvorani kao prijašnje Sinode, nego u velikoj Dvorani za audijencije.

Šesnaesta redovna opća skupština Biskupske sinode u Rimu bavi se temom „Za sinodalnu Crkvu: zajednica, sudjelovanje i poslanje“. Održat će se u dvije sesije u razmaku od godinu dana: prva od 4. do 29. listopada 2023., druga u listopadu 2024. godine.