Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Puljić pozvao na Dan posta i molitve za mir u Ukrajini

Zadar (IKA)

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je na Čistu srijedu, 2. ožujka, poziv svećenicima, redovništvu i vjernicima laicima Zadarske nadbiskupije Poziv za Dan posta i molitve za mir u Ukrajini. Poziv prenosimo u cijelosti.

Čitali smo prošlih dana kako je papa Franjo rekao da je „silno ožalošćen zbog pogoršanja situacije u Ukrajini“. Zbog toga je pozvao sve neka se na Čistu srijedu, 2. ožujka 2022. uključe u „Dan posta i molitve za mir“ kako bi nas „Kraljica mira sačuvala od ratnog bezumlja“.

U tom vidu pozivam svećenike, redovnice i redovnike, vjernike laike i sve ljude dobre volje diljem Zadarske nadbiskupije da na Čistu Srijedu molitvom i postom očitujemo svoju blizinu, podršku, solidarnost i spremnost pomoći ukrajinskom narodu u velikoj boli i tjeskobi koju proživljavaju u danima rata i razaranja.

Uz molitvenu i ljudsku potporu uključit ćemo se i u program materijalne potpore prikupljanja sredstava pomoći kako bude predložio Hrvatski Caritas, kao i u traženju mogućnosti zbrinjavanja izbjeglica koji su krenuli prema Europi.

Mi smo također prije tri desetljeća proživljavali ratne nevolje. Pritom smo imali prigodu susresti brojne Šimune Cirence koji su nam pomagali nositi svoj križ i preživjeti ratne drame. Stoga, u duhu poticaja apostola Pavla „neka nam ne dojadi činiti dobro“ želimo biti blizu ugroženim žiteljima Ukrajine, kao i prognanim obiteljima iz područja zahvaćenih ratom.

Iskoristimo, braćo i sestre, ovo sveto korizmeno vrijeme iskazati brigu našim bližnjima, posebice u ratu ugroženim i prognanim žiteljima Ukrajine. A Djevica Marija, koja je utjeha žalosnih, neka izmoli svima dar trajnoga mira i plodove vječnog spasenja.