Budi dio naše mreže
Izbornik

Nadbiskup Vukšić svečano liturgijski uveden u službu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova

Sarajevo (IKA)

Tijekom svečanog euharistijskog slavlja, u subotu, 12. ožujka u katedrali Srca Isusova u Sarajevu svečano je liturgijski uveden u službu vrhbosanski nadbiskup i metropolit mons. Tomo Vukšić, izvijestila je KTA.

Euharistijsko slavlje započeo je vrhbosanski nadbiskup metropolit u miru kardinal Vinko Puljić u zajedništvu sa svojim nasljednikom nadbiskupom Vukšićem i još sedmoricom nadbiskupa i 18 biskupa iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Austrije. U koncelebraciji su bili brojni svećenici među kojima otpravnik poslova Apostolske nuncijature, franjevački provincijali iz Sarajeva i Mostara te dominikanski provincijal iz Zagreba, brojnih svećenici i redovnici s teritorija Vrhbosanske nadbiskupije i drugih biskupija u BiH i Hrvatskoj. Među redovnicama raznih družbi bile su i sve četiri provincijske poglavarice u BiH te bogoslovi i drugi vjernici. Nazočni su bili i trojica protojereja i jereja Mitropolije dabrobosanske, vojni muftija i predstavnik Hebrejske zajednice u BiH. Asistirali su đakoni i bogoslovi pod ravnanjem profesora liturgike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu vlč. Ivana Rake.

Prije čina primopredaje upravljanja Vrhbosanskom nadbiskupijom, kardinal Puljić je svima uputio prigodne riječi pozdrava. „U ovom euharistijskom slavlju na poseban način ću zahvaljivati nebeskom Ocu po njegovu Sinu u Duhu Svetom za sve milosti koje sam primio svih ovih godina u kojima mi je povjereno vodstvo mjesne Crkve vrhbosanske“, kazao je kardinal Puljić koji je podsjetio da ga je za biskupa posvetio sv. papa Ivan Pavao II. „koji je gajio posebnu ljubav prema mom hrvatskom narodu i prema mojoj zemlji Bosni i Hercegovini i svim narodima i ljudima u njoj kao i prema meni osobno“. Kazao je da je ustoličen za vrhbosanskog nadbiskupa u vrijeme dolaska krhke demokracije te da je brojne dobre pastoralne inicijative zaustavio krvavi rat ostavljajući iza sebe materijalnu, a nerijetko i duhovnu pustoš. „Teška ratna razaranja u Ukrajini vratila su u mislima i mene, kao i mnoge u ovoj zemlju, upravo u to vrijeme patnje i stradanja“, kazao je nadbiskup Puljić koji je zahvalio svima koji su mu davali duhovnu, materijalnu i moralnu podršku i potporu. Izrazio je radost da ovako okupljeni mogu biti potpora i podrška nadbiskupu Tomi te pozvao cijeli vrhbosanski prezbiterij, dijecezanske i redovničke svećenike, kao i sve redovnice i sve strukture u ovoj mjesnoj Crkvi na zajedništvo i svesrdnu suradnju sa sedmim nadbiskupom na časnoj stolici vrhbosanskoj.

Potom je kardinal Puljić predao pastirski štap nadbiskupu Vukšiću govoreći: „Nadbiskupe Tomo, predajem ti štap, znak pastirske službe, i pazi na svekoliko stado u kojem te Duh Sveti postavi za biskupa da ravnaš Božjom Crkvom“. Potom je nadbiskup Vukšić došao do katedre vrhbosanskih nadbiskupa koja označava učiteljsku službu biskupa, a na njoj je postavljen njegov grb i geslo: Mir vam svoj dajem! U međuvremenu Katedralni mješoviti zbor „Josip Stadler“ pjevao je riječi gesla: Mir vam svoj dajem! koje skladao maestro vlč. Marko Stanušić.

Nadbiskup Vukšić je preuzeo predvođenje euharistijskog slavlja.

U homiliji nadbiskup Vukšić istaknuo je da je „središte kršćanskoga života radost zbog Božje ljubavi prema ljudima i prema svim ostalim stvorenjima“. „Oličenje te ljubavi je Isus Krist, najizvrsniji izraz Božje blizine i svima uzor, primjer, učitelj i pravilo ljubavi prema svakom čovjeku. Stoga kao vjernici neprestano zahvaljujemo Gospodinu Bogu za blagoslov i sreću kad smo vjerni pravilu kršćanske ljubavi. A za sve to na osobit način zahvaljujemo svaki put kad se okupljamo na euharistiju i slušanje Riječi Božje, po kojima je Bog stalno prisutan“, kazao je nadbiskup Vukšić dodajući da je „Isus utjelovljena ljubav Božja koja je neumorna i beskrajno strpljiva upravo zato što je Božja“.

„U svom nastupu u nazaretskoj sinagogi Isus je obznanio i svoje poslanje da ljudima naviješta vrijeme milosti Božje: blagovjesnik biti siromasima, proglasiti vid slijepima, na slobodu izvesti sužnjeve i potlačene. Prema nauku, kojega Isus nudi, osnovno poslanje poslanika i svjedoka Božjega je naviještati radosnu vijest spasenja. U Isusovu govoru i kasnijem njegovu djelovanju na prvomu mjestu su siromasi. To su naravno i oni koji žive i materijalnoj oskudici pa trebaju pomoć. Trebaju našu solidarnost i naša djela konkretne ljubavi. No ne samo oni. Jer još je veće siromaštvo nepoznavanje Boga. A najveća duhovna oskudica sastoji se u bogatstvu grijeha. I pogotovo ovakvima Isus naviješta potrebu obraćenja“, kazao je mons. Vukšić ističući da Isus „osobito želi pomoći da progledaju oni koje je zahvatila takva sljepoća duha da više ni ne vide koliko su se svojim ponašanjem, razmišljanjem i izborima udaljili od zakona kršćanske ljubavi, od poštivanja tuđega života, dostojanstva i dobroga glasa“.

„U ovom svijetu, nažalost, mnogo je potlačenih, a samim time nije mali broj ni njihovih tlačitelja. Razni su oblici nasilja nad čovjekom: strašni ratovi i drugi oblici sličnoga nasilja, prijetnje oružjem, širenje straha, trgovina ljudima, uskraćivanje zaslužene plaće, nijekanje radničkih prava, raširena korupcija, različiti oblici nepotizma i još mnogi drugi načini. Pri tomu uvijek postoje progonitelji i progonjeni. Svi progonjeni su na neki način sužnjevi svojih progonitelja, što je sramotno, a njihovi progonitelji su uvijek teški zarobljenici svojih mana, vlastite moralne sljepoće i svojih loših sklonosti. Tako i jedni i drugi, iako na različite načine, žive u sužanjstvu i oboji trebaju pomoć. Odnosno, Isus želi da se svi, koji su sužnjevi svojih slabosti, oslobode svojih mana i da prestanu činiti nasilje nad Božjim stvorenjima te da tako svi potlačeni izađu na slobodu“, poručio je nadbiskup Vukšić u homiliji potičući da je „svatko na svoj način i svatko u svom zvanju, na radnomu mjestu, u obitelji i društvu, prema svojim mogućnostima i talentima pozvan dati svoj doprinos da tako uzraste ‘do čovjeka savršena, do mjere uzrasta punine Kristove’“.

Na kraju mise pozdravnu riječ nadbiskupu Vukšiću uputili su: uime biskupa predstavnik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić; uime klera mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH; u ime redovnika i redovnica provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, predsjednik Konferencije redovničkih poglavara i poglavarica u BiH, i uime svih obitelji Vrhbosanske nadbiskupije i vjernika laika Emanuela Buzuk, pedagoginja Opće-realne gimnazije u Katoličkom školskom centru sv. Josipa u Sarajevu.

„Vrhbosanska nadbiskupija, smještena u geografskom središtu Crkve u hrvatskom narodu, bila je ne samo snažna crkvena i povijesna poveznica između hrvatskog juga i sjevera, istoka i zapada, nego je Vrhbosanska nadbiskupija trajno iz svojega krila i na svojim njedrima, sve do najnovijih vremena, i demografski pomlađivala Crkvu u hrvatskom narodu te ju iznutra obnavljala snagom svoje vjere i pouzdanja u Boga“, kazao je nadbiskup Hranić te čestitao nadbiskupu Vukšiću na dosadašnjoj svećeničkoj, profesorskoj i biskupskoj zauzetosti i vjerodostojnosti moleći Gospodina „za pravična i mirna rješenja svih otvorenih političkih pitanja u Bosni i Hercegovini jer je to preduvjet za suživot u miru, prosperitetu i zajedništvu triju konstitutivnih i svih ostalih naroda koji žive u BiH te slobode savjesti i vjeroispovijesti svih građana ove zemlje“.

Mons. Tunjić pozvao je sve na molitvu za novog nadbiskupa Vukšića, cijelu Vrhbosansku nadbiskupiju, mjesnu crkvu u BiH i sve njene stanovnike. „Uvjeren sam da ste svjesni složenosti svih odnosa i situacije u kojoj se nalazi naša mjesna Crkva, ali i cijelo bosansko-hercegovačko društvo. Uvjeren sam također da Vaše biskupsko geslo ‘Mir vam svoj dajem’ govori zapravo o onome što je potrebno ovome podneblju, za što ste se zalagali kao vojni biskup, ali za što ćete se zalagati i kao vrhbosanski nadbiskup. Vaše biskupsko geslo treba postati i naše, ali i geslo svih žitelja Bosne i Hercegovine. Svima nam je potreban istinski mir, a on se gradi na istini i pravdi… U izgradnji uvjeta za takav život, za obnovu svega u Kristu i za navještaj Radosne vijesti imat ćete potporu, uz redovnike, redovnice i vjerni puk, i nas dijecezanskih svećenika u čije ime vas pozdravljam, čestitam na imenovanju i inauguraciji te želim uspješno vođenje povjerene Vam Vrhbosanske nadbiskupije“, poručio je ravnatelj Tunjić.

Obraćajući se kardinalu Puljiću provincijal Marinčić je, između ostalog, rekao: „Uzoriti oče kardinale Vinko, kroz tri desetljeća vođenja naše nadbiskupije i metropolije, uvijek ste tražili putove očuvanja duha zajedništva, nastojali ste prepoznavati i priznavati karizmu svake pojedine redovničke zajednice kao dar Duha Svetoga i kao poticaj na rast u duhovnom životu ove mjesne Crkve… Hvala Vam na suradnji i očinskoj brizi za rast karizmi naših redovničkih zajednica“, kazao je fra Jozo koji je potom uputio nadbiskupu Vukšiću srdačne čestitke i dobrodošlicu „uime redovničkih zajednica u BiH, koje Vas prihvaćaju radosna i otvorena srca i puni spremnosti za zajednički rad na Božjoj njivi“. „Radujemo se zajedničkom radu u kojem ćemo, zajedničkom kršćanskom nadom, koračati istom cilju… Dragi nadbiskupe Tomo želim Vam, onu duhovnu hrabrost i duhovnu radost da se darujete, da pripadate svakome i da svaki svećenik, svaki redovnik, časna sestra, svaki vjernik osjeti da ste njegov“, poželio je provincijal Marinčić.

Na kraju je čestitku uputila „uime svih obitelji Vrhbosanske nadbiskupije i vjernika laika“ pedagoginja Opće-realne gimnazije u Katoličkom školskom centru sv. Josipa u Sarajevu Emanuela Buzuk. „Svjesni smo izazova i teškoća u kojima se nalaze naše obitelji. O tomu svjedoči broj raseljenih iz naše domovine, broj rođenih i umrlih, ali gajim nadu da je u Božjim očima od brojnosti važnije gorljivo srce koje će drugima donositi Krista… Kao prosvjetna djelatnica ne mogu a da ne kažem: Dječja duša treba se slušati, uvjerena da i nebeski Otac čuje i razumije teškoće svoje djece. Kao što su nam naša djeca darovana da ih odgojimo kako bi bili vidljivi udovi žive Crkve, tako svoje pouzdanje stavljam u Vaše posvećene ruke u nadi da ćete naći način da obitelji Vrhbosanske nadbiskupije učinite vidljivijim udom Crkve za svoga pastirskog djelovanja“, poručila je pedagoginja Buzuk.

Prije svečanog blagoslova riječi zahvale svima uputio je nadbiskup Vukšić. „Zahvaljujem Gospodinu Bogu za sve njegove blagoslove: za prijašnje, za današnje i za sve što će uslijediti do kraja ovozemaljskoga života. Danas mu pak posebice zahvaljujem za vas, vašu prisutnost i vaše molitve. Sve vas najsrdačnije pozdravljam i molim ga da vas uvijek prati svojim blagoslovom“, kazao je nadbiskup Vukšić koji je posebno zahvalio kardinalu Puljiću „za mnoge godine vjernoga služenja Crkvi Božjoj u ovoj Nadbiskupiji“.

„Ovih dana tiskana je knjiga s naslovom ‘Mačeve u plugove a koplja u srpove’. Te riječi, posuđene iz knjige proroka Izaije, dio su vizije o vječnom miru među narodima (usp. Iz 2,1‐2). One su ujedno i usrdna molitva u sadašnjim prilikama za mir u našoj zemlji; da se u našemu društvu smire napetosti i započne civiliziran način komuniciranja te se sȁmo u dijalogu rješavaju nesporazumi i počne odgovorno raditi za dobro svakoga čovjeka i naroda. Jer nikomu nije dobro dok se čuju oštri verbalni mačevi i osjećaju ubodi koplja uvreda što u brojnim ljudima nameće bojazan, a ponegdje i strah, da bi mir mogao biti ugrožen na grub način. Samo u miru božansko se s ljudskim spaja! I samo kad se u društvu i državi poštuju prava čovjeka i kolektivna prava narodȃ, moguć je svaki napredak. U tom smislu trudit ću se, u okviru nadležnosti katoličkoga biskupa i svojih mogućnosti, uvijek doprinositi izgradnji mira i društvene sloge, ekumenskog i međureligijskog dijaloga, poštivanju dostojanstva i prava svakoga čovjeka i naroda. Radujem se suradnji sa svima koji će činiti jednako i molim Božji blagoslov kako bih, uz vašu pomoć, mogao biti glas Evanđelja i socijalnoga nauka Crkve“, poručio je nadbiskup Vukšić ističući da želi „biti skroman sluga volje Božje i vaših duhovnih potreba“.

https://ika.hkm.hr/galerije/foto-liturgijsku-uvodenje-u-sluzbu-vrhbosanskog-nadbiskupa-tome-vukscica/