Budi dio naše mreže
Izbornik

Obilježavanje 31. godišnjice stradanja Vukovara i Škabrnje u Domovini

Zagreb (IKA)

Pregled događanja u povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, o 31. godišnjici stradanja tih mjesta i njihovih stanovnika, 17. – 18. studenoga 2022., diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

VUKOVAR

Đakovačko-osječka nadbiskupija 23. godinu u nizu organizira Nadbiskupijsko spomen-hodočašće u Vukovar. Program počinje u petak, 18. studenoga u 10 sati u krugu Vukovarske bolnice, a u 10.30 kreće Kolona sjećanja koja prolazi kroz vukovarske ulice do Memorijalnog groblja.

U 12.15 sati predviđena je molitva i polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na Memorijalnom groblju. Središnji dio hodočašća je misno slavlje koje će oko 13 sati na Memorijalnom groblju predvoditi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Ako vremenske prilike ne budu povoljne, euharistijsko slavlje slavit će se u župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova.

ŠKABRNJA

Obilježavanje 31. obljetnice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu započinje s obilježavanjem u četvrtak, 17. studenoga u 18 sati, paljenjem svijeća u Ulici 18. studenoga 1991., od predjela Ambar, na ulazu u to ravnokotarsko mjesto, do središta Škabrnje.

U petak, 18. studenoga održava se komemorativni program. U 10,15 sati započinje hodnja do spomen-obilježja masovne grobnice u središtu Škabrnje, gdje će biti polaganje vijenca.

Misu za domovinu i poginule u Domovinskom ratu u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije 18. studenog u 11 sati predslavit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Nakon mise, u 12 sati će krenuti hodnja do spomen-obilježja na mjesnom groblju sv. Luke gdje će kod središnjeg križa biti položeni vijenci i upaljene svijeće, čime će završiti službeni program.

ZAGREB

Paljenje lampaša uz ulicu grada Vukovara započet će u 17. studenog u 18 sati, kada će ujedno krenuti kolona motorista od Trešnjevačke tržnice istom ulicom. Središnji dio programa 17. studenog bit će kod Spomenika dr. Franji Tuđmanu u 18.30.

Nešto ranije će u zagrebačkoj Dubravi biti slavljena misa u župnoj crkvi sv. Mihaela Arkanđela s početkom u 17 sati, a nakon mise bit će procesija i postavljanje lampaša uz Vukovarsku ulicu u Donjoj Dubravi, do Osnovne škole Ivana Mažuranića.

Na sam Dan sjećanja, misa za sve žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje slavit će se u crkvi Sv. Mati Slobode na Jarunu u 19 sati, a predvodit će ju vojni ordinarij Jure Bogdan. Nakon mise će se u crkvi održati prigodni koncert „Zapamtite Vukovar“

Akademija Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu

Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište u Zagrebu organizira akademiju „Srce i riječ za Vukovar“ 17. studenoga u 19 sati u dvorani „Vijenac“, Kaptol 29a.

Nakon himne, uvoda i obraćanja rektora Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa preč. Željka Faltaka slijedi program koji će se sastojati od recitacije i pjesme u izvedbi bogoslova, svjedočanstva s prve crte branitelja Zdenka Capeka te molitve u dvorištu Sjemeništa.

ZVON ZA VUKOVAR

Župnik vukovarske Župe sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, povodom obilježavanja Dana sjećanja pozvao je da o 31. obljetnici stradanja Vukovara i Škabrnje u 18 sati i 11 minuta zazvone sva zvona s crkvenih zvonika u svim mjestima u Hrvatskoj.