Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan križni put za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije

Dragotin/Ovčara (IKA/TU)

Pod geslom „Bij dobar boj vjere“ (1 Tim 6, 12) u subotu 2. travnja 2022. održan je 16. Nadbiskupijski križni put za mlade Đakovačko-osječke nadbiskupije na relaciji dugoj oko 18 km – od Svetišta Žalosne Gospe u Dragotinu do Centra za duhovne obnove na Ovčari, u kojemu je sudjelovalo oko 1300 mladih.

Po dolasku u Dragotin mladi su dobili knjižice s tekstom križnog puta te kabanicu. Na samom početku mlade je pozdravio nadbiskupijski povjerenik za pastoral mladih te studentski kapelan u Osijeku vlč. Mario Žigman koji je zahvalio svima koji su se odvažili i došli te ih je ohrabrio da ustraju toga dana. Križni put započeo je uvodnom molitvom koju je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić koji je po formiranju kolone preuzeo križ i nosio ga od prve do druge postaje.

Mlade su putem pratili vjetar, kiša i snijeg, no nisu ih pokolebali. Putem su razgovarali, molili, pjevali, kao i pristupili sakramentu svete ispovijedi. Kratki odmor i okrepu imali su na prostoru NK „Rekord“ u Kondriću. Po dolasku na Ovčaru i završetku križnog puta uslijedila je molitva krunice Božjeg milosrđa koju su predvodili članovi Povjerenstva za pastoral mladih.

Euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić u zajedništvu s nadbiskupom Hranićem, vlč. Žigmanom te drugim svećenicima koji su došli sa skupinama mladih. Posluživao je đakon Antun Nikolić.

Na početku svoje propovijedi biskup Ćurić prisjetio se trenutaka završnih priprema, otprilike u isto vrijeme kao i ovo, kada se prije 20 godina Susret hrvatske katoličke mladeži održavao u Osijeku. Tom je prigodom zamolio jednog bogoslova da napiše molitvu križu. Znali su da će se u jednome dijelu susreta zajedno sa svim okupljenim mladima, molitve upraviti upravo Kristovu križu, znajući u isto vrijeme da se onaj veliki drveni križ pri kraju susreta predaje biskupiji koja će biti domaćin sljedećeg nacionalnog susreta. Tako je nastala molitva Čudesno drvo spasa.

„U svetome času, ističe ta molitva križu, ti križu postade znak jer drhtave te ruke prezrenoga grliše, bijaše ti i postelja boli i podsmijeh ludosti i kasna sablazni, bijaše ti žrtvenik radosti i mjesto novog svitanja. U sjeni tvojoj tješit će se narodi i moj narod, patnički i tihi. Čudesno drvo spasa. S tebe poteče vapaj, samotan i jak i posta snagom buđenja i radosti i danas u zoru novoga vremena meni srce trepti, šapat molitve da Krist s tebe po križu moju mladost zakrili i snove mi čuva.“

Pomoćni biskup poželio je da ta molitva odjekne u euharistijskom slavlju te da se, razmatrajući o križu, o Kristovom križnom putu, gledajući Kristov križ i njega Spasitelja, i sudionici sjete one istine o križu koja je istina spasenja, istina da s križa ne gleda gubitnik ni očajnik, nego onaj u kojem se objavljuje Božja dobrota i spasenje za ljude.

Biskup Ćurić istaknuo je da se križni put zaključuje u Duhovnom centru Božjega milosrđa, i to upravo na dan obljetnice smrti pape sv. Ivana Pavla II. Kao i danas, bila je tada subota, 2005. godine u predvečerje 2. uskrsne nedjelje koju je upravo on proglasio Nedjeljom Božjega milosrđa. Taj je papa u svojim ranim godinama službe isticao kako se u svemu što proživljavamo i radimo trebamo otvarati Kristu, posebno često upućujući taj poziv mladima jer Krist zna što je u čovjeku, samo on to zna. To naše zajedništvo s Kristom čudotvorna je istina koja nas drži i obnavlja drži, koja nas obnavlja i vodi prema vječnosti života u uskrsnuću – poručio je.

Euharistijsko slavlje pjevanjem i sviranjem animirao je zbor mladih Veritas iz Župe Dobroga Pastira u Đakovu, dok su čitanja i molitvu vjernika čitali članovi Povjerenstva za pastoral mladih.

Po završetku slavlja nadbiskupijski povjerenik uputio je zahvale svima onima koji su sudjelovali, najprije mladima koji su ustrajali i Bogu koji ih je vodio, potom župnicima župa koje su obišli tijekom križnog puta, župniku u Trnavi i upravitelju svetišta u Dragotinu vlč. Ivanu Stipiću i upravitelju Centra za duhovne obnove na Ovčari vlč. Miri Tomasu svećenicima koji su hodali s mladima i onima koji su bili na raspolaganju za ispovijed tijekom križnog puta i tijekom euharistijskog slavlja, Zboru mladih „Veritas“ iz Đakova, članovima Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral mladih i drugim volonterima koji su pazili toga dana na mlade, kao i HGSS-u i Policiji koji su osiguravali put, načelniku Općine Levanjska Varoš Slavku Tidlački i načelnici Općine Trnava Ireni Mikić Brezina, koji su osigurali okrepu mladima tijekom pauze, kao i NK „Rekord“ Kondrić, autorici teksta križnog puta, studentici Sandri Naletilić, Valentinu Kelavi koji je izradio križ koji su mladi nosili tijekom križnog puta te Jerku Abičiću koji je snimao i montirao videonajave susreta.

Vlč. Žigman pozvao je mlade da prate društvene mreže i uključe se u skore prijave za Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži koji će se 17. rujna održati u Bjelovaru. Pomoćni biskup izrazio je u ime nadbiskupa Hranića te u svoje ime zahvalu vlč. Žigmanu za trud i predanost u cjelokupnoj organizaciji Nadbiskupijskoga križnog puta za mlade.