Budi dio naše mreže
Izbornik

Održan sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu hodočašća u Lurd

Zagreb (IKA)

U sjedištu Vojng ordinarijata u Zagrebu održan je u srijedu 22. ožujka prvi sastanak Koordinacijskog odbora za pripremu i provedbu 29. hodočašća vjernika Hrvatske vojske, policije i branitelja u Lurd koje će se održati od 9. do 16. svibnja, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnog ordinarijata.

Nacionalno hodočašće održat će se u sklopu 63. međunarodnog vojnog hodočašća, čije je geslo ove godine: „…Želim da ovdje izgrade kapelicu…“.  Na sastanku Koordinacijskog odbora sudjelovali su članovi Povjerenstva Vojnog ordinarijata za pripremu i provedbu hodočašća u Lurd, predstavnici Ministarstva obrane, Oružanih snaga, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatske vatrogasne zajednice i drugi.

U uvodnoj riječi, vojni ordinarij Jure Bogdan je, pozdravivši okupljene, naglasio svrhu hodočašća, a to je osobni susret s Bogom i rast u vjeri. Hodočašća pripadaju u red pučkih pobožnosti i pučke religioznosti, a smisao i ljepotu hodočašća biskup je istaknuo citatom iz Katekizma Katoličke Crkve: „Pučka religioznost je, u biti skup vrednota koje, s kršćanskom mudrošću, odgovaraju velikim egzistencijalnim pitanjima. Zdrav katolički pučki osjećaj jest u sposobnosti sinteze gledom na ljudsko postojanje. Tako on stvaralački povezuje božansko i ljudsko, Krista i Mariju, duh i tijelo, zajedništvo i ustanove, osobu i zajednicu, vjeru i domovinu, um i osjećanje.“ (br. 1676)

Sastankom je koordinirao generalni vikar Vojnog ordinarijata don Marko Medo koji je nakon uvodnog govora biskupa Bogdana pozdravio sve prisutne, a na osobit način zapovjednika 29. hodočašća u Lurd brigadnog generala Ivana Raosa, zamjenika zapovjednika brigadnog generala Željka Ljubasa i zamjenika zapovjednika za MUP Stjepana Milkovića. Okupljene je don Marko upoznao s dosadašnjim radom i aktivnostima u pripremi hodočašća, obavijestio je o broju prijavljenih za hodočašće, izvijestio je o prijevoznim i smještajnim kapacitetima u Lurdu, kao i o zacrtanim terminima i aktivnostima koje slijede. Dogovorena su daljnja zaduženja i planovi vezani za pripravu provedbe hodočašća, objavljeno je na mrežnoj stranici Vojnog ordinarijata.