Budi dio naše mreže
Izbornik

Oproštajna misa zahvalnica mons. Ivana Štironje

Kotor (IKA)

Mons. Ivan Štironja, imenovani biskup Porečke i Pulske biskupije, slavio je u subotu, 4. ožujka u kotorskoj katedrali Sv. Tripuna oproštajnu misu zahvalnicu za dvogodišnju biskupsku službu u Kotorskoj biskupiji, objavljeno je na stranici Kotorske biskupije.

Uz biskupa Štironju, euharistiju su suslavili apostolski nuncij za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj, umirovljen kotorski biskup Ilija Janjić te svi svećenici Kotorske biskupije.

Na početku mise, biskup Štironja pozdravio je okupljene, naglasivši kako u ovoj misi želi prikazati zahvalu za dvogodišnju biskupsku službu te moliti za što skoriji izbor novoga biskupa, za nova svećenička i redovnička zvanja, kao i za sve svećenike, redovnice, vjernike, za mladež i djecu, za mlade bračne parove kao i za sve bolesne, nemoćne, osamljene i ostavljene za sve žitelje Kotorske biskupije i cijele Crne Gore.

Prigodnu homiliju uputio je nuncij Chullikatt. Isusov poziv na savršenstvo i ljubav i prema neprijateljima, kako je kazao nadbiskup Chullikatt, traži od nas kao njegovi učenika, da napustimo prikovanost i fosiliziranost starog mentaliteta, te u težnji za savršenstvom, prigrlimo novost Kristove poruke, koju nije samo navijestio, već doslovno proveo u djelo. „Na ovaj način, Isus je želio promijeniti sustav suživota i ljudskog bratstva u svijetu. Ta novost vjere i životnog stila su osnove kršćanskog svjetonazora koji je htio oblikovati u nama, njegovim svjedocima, jer su plod njegovog vlastitog iskustva Boga Oca, koji nas prihvaća s neizmjernom nježnošću, brigom i ljubavlju. Stoga riječi prijetnje ili osjećaji mržnje, osvete i prijezira ne smiju imati mjesta u srcu Kristovog učenika. Prava ljubav ne može ovisiti o onome što prima od drugog. Ljubav treba htjeti nadasve dobro drugih, neovisno o tome što oni rade za nas ili protiv nas. Jer, takva je Božja ljubav prema nama“, rekao je apostolski nuncij.

Osvrćući se na biskupsku službu mons. Štironje, nuncij Chullikatt je kazao: „U ovoj prigodi, prije svega želimo zahvaliti našem ljubljenom biskupu Ivanu i uputiti mu najiskrenije dobre želje za njegovu buduću pastoralnu misiju u Porečkoj i Pulskoj biskupiji. Istovremeno, uz žaljenje što gubimo tako vrijednog pastira bliskog svomu narodu, želimo osobito zahvaliti mons. Štironji na očinskoj brizi kojom je vodio ovu biskupiju u protekle dvije godine i za sve dobro koje je učinio za svakog od nas. Molimo Boga da ga blagoslovi u njegovoj novoj misiji u biskupiji Poreč i Pula koju mu je povjerio papa Franjo, koji bolje od nas poznaje pastoralne potrebe biskupija na ovom području, među kojima je i Porečka i Pulska biskupija koja je na svog biskupa čekala više od dvije godine.“

Na kraju misnog slavlja, mons. Štironja, uputio je zahvalni govor u kojem je između ostaloga rekao: „Ovim sam euharistijskim slavljem želio reći Trojedinom Bogu hvala, kao i nebeskoj Majci Mariji, Majci Crkve, svim nebeskim ugodnicima na čelu sa svecima i zaštitnicima Kotorske biskupije. Želio sam zahvaliti svima vama dragi vjernici Kotorske biskupije na čelu sa svećenicima, u zajedništvu sa sestrama redovnicama. Hvala vam na molitvama i suradnji za spasenje naših duša, za dobro Crkve, društva i svih stanovnika ove zemlje. (…) Crkva katolička u ovoj zemlji ima itekako važnu ulogu u svim segmentima društva, kako u prošlosti tako i danas. Zato budite ponosni, hrabri, te poput sv. Tripuna, našega nebeskog zaštitnika i čudotvorca – ne bojte se i nemojte se sramiti svjedočiti svoj kršćanski i nacionalni identitet o kojemu svjedoče i brojne naše crkve, građevine i cijeli gradovi.“

Barski nadbiskup Gjonlleshaj zahvalio je biskupu Štironji na dosadašnjoj uspješnoj suradnji, pomoći i podršci te je potaknuo svećenike i vjernike na molitvu za što skoriji izbor novog pastira Kotorske biskupije. Barski nadbiskup je zahvalio i u ime Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda za biskupov doprinos radu ove biskupske konferencije.

Umirovljeni kotorski biskup Janjić čestitao je biskupu Štironji, poželjevši mu da na službi u Istri bude nositelj Kristova i mira i spasenja ljudskih duša.

Misi su nazočili vjernici i brojne redovnice iz Kotorske i Barske nadbiskupije, diplomatski predstavnici Republike Hrvatske te predstavnici društvenih, političkih i kulturnih institucija i udruga hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor kotorske katedrale pod ravnanjem Anđele Homen i uz orguljsku pratnju s. Dragice Kuštre.