Budi dio naše mreže
Izbornik

Otvorena izložba „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ oca i kćeri Mareković u Sesvetama

Zagreb (IKA)

Izložbeni ciklus „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ u likovnom izričaju akademskih slikara oca i kćeri Ivana Ivice Marekovića i Kristine Mareković predstavljen je u Sesvetama u utorak 25. listopada u prostorijama Udruge Zelene i plave Sesvete.

Izložbu je otvorenom proglasio umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak naglasivši kako je divno da se za svetkovinu Svih svetih sevetska vjernička zajednica ne priprema samo u crkvi, već i u civilnom prostoru uz izložbu posvećenu hrvatskim svetim ljudima.

Tajnik Udruge Radoslav Dumančić izrazio je zadovoljstvo što izložba drugu godinu zaredom uoči svetkovine Svih svetih dolazi u Sesvete. Mons. Antun Sente, rektor Hrvatskoga nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca i predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana Tanja Baran, koja je vodila kroz program, okupljenima su pripovijedali o putu izložbe po cijeloj Hrvatskoj i izvan njezinih granica. Naglasili su da su trenutačno u tri hrvatske sredine postavljene izložbe portreta hrvatskih svetaca i blaženika autora Karin Grenc, Iris Mihatov Miočić te obitelji Mareković. Likovni kritičar Stanko Špoljarić umjetnički je procijenio postavljene eksponate, a o tijeku nastanka izložbe govorili su i autori. Glazbeno su program obogatili učenici i profesori Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta.