Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa francuskim biskupima: Gledati Mediteran kako bismo štitili ljudsko dostojanstvo

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u petak, 3. studenog 2023. pročitao poruku upućenu Francuskoj biskupskoj konferenciji, koju je potpisao državni tajnik kardinal Parolin, povodom njezina plenarnoga zasjedanja, u kojoj je potaknuo da se pomogne društvu promicati i štititi ljudski život kroz pravedne zakone te prakticirati bratstvo koje je kvasac mira za svijet, izvijestio je Vatican News.

„Nastavimo gledati Mediteran, kako bismo od njega primili iznenađujuće i prečesto bolne lekcije koje nam daje“, poručio je papa Franjo u povodu zasjedanja Francuske biskupske konferencije njezinu predsjedniku mons. Éricu de Moulins-Beaufortu.

U poruci papa Franjo je zajamčio svim biskupima svoje zajedništvo, svoju molitvu i svoju bratsku potporu u traženju sve većeg misionarskog služenja Božjem narodu. Poželio je da Duh Sveti bude protagonist njihova djelovanja u sinodskom duhu u skladu s općom Crkvom, jer je samo On sposoban stvarati sklad poštujući različitost glasova. Potaknuo ih je da radosno propovijedaju Radosnu vijest spasenja svima, na raskrižju egzistencijalnih periferija Francuske, držeći pogled uprt u Krista.

Cilj je zaštita ljudskoga dostojanstva

Spominjući se potom svojega posjeta Marseilleu 22. i 23. rujna 2023., papa Franjo je napomenuo kako je tom prigodom mogao uživati ​​u dinamizmu Crkve u Francuskoj. Potaknuo je biskupe da gledaju prema Mediteranu i primaju od njega iznenađujuće, i prečesto bolne, lekcije koje daje kako bi, uz zapovijed bratske ljubavi koja je kao kompas i zaštitu ljudskog dostojanstva, tako često ugroženoga, kao cilj, mogli pomoći društvu promicati i štititi ljudski život kroz pravedne zakone te prakticirati bratstvo koje je kvasac mira za svijet.

Proročka Crkva gleda u budućnost

U poruci, u kojoj podsjeća na nedavno imenovanje dvojice kardinala i objavljivanje Papine apostolske pobudnice C’est la Confiance o svetoj Tereziji od Djeteta Isusa i Svetoga Lica, Papa potiče francuske biskupe da se uvijek uzdaju u Gospodina i da se ne obeshrabruju pred izazovima, preuzimajući rizik da ostanu proročka Crkva, uvijek okrenuta prema budućnosti. Na kraju ih je potaknuo da u svojem srcu i u srcima svećenika, često stavljenih na kušnju u ovim vremenima, ponovno zapale vatru poslanja i svjetlo nade, kako bi svojim suvremenicima mogli vratiti taj zanos vjere, nade i ljubavi, izvijestio je Vatican News.