Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo održao niz međureligijskih susreta u Lisabonu

Lisabon (IKA)

U sklopu pohoda Portugalu, papa Franjo je u petak 4. kolovoza, po povratku u Apostolsku nuncijaturu, gdje je imao zakazan ručak s mladima, održao sastanke s trima odvojenim izaslanstvima, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Papa se najprije susreo s izaslanstvom Centra za međunarodni dijalog (KAICIID), u pratnji kardinala Miguela Ángela Ayusa Guixota, prefekta Dikasterija za međureligijski dijalog.

„Pozdravljajući izaslanstvo“, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice, „Papa je izrazio zahvalnost na susretu i uputio riječi nazočnima o vrijednosti bratstva i dijaloga te opasnosti monologa i prozelitizma.“

Međunarodni centar za međureligijski i međukulturni dijalog kralja Abdullaha bin Abdulaziza (KAICIID) nalazi se u Lisabonu. Otvorile su ga 2012. Saudijska Arabija, Austrija i Španjolska, nakon sastanka pape Benedikta XVI. s kraljem Saudijske Arabije Abdullahom 2007. godine.

Papa Franjo potom je održao privatnu audijenciju s Rahimom Agom Khanom, sinom vođe predstavnika ismailizma čije je središte u Lisabonu.

U odvojenom susretu Papa je primio skupinu redovnika i redovnica te osobe različitih vjera i kršćanskih denominacija uključenih u ekumenska i međureligijska nastojanja Crkve u Portugalu. Papa Franjo je zahvalio nazočnima za njihov trud s ciljem poticanja bratstva i dijaloga.

U posljednjem susretu prije ručka s mladima, papa Franjo se nakratko susreo s Henriqueom Cymermanom Benarrochom, izraelskim novinarom koji radi kao dopisnik s Bliskog istoka, izvijestio je Vatican News.