Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo poručio članovima Rimske kurije: Bez obzira na koronakrizu, Bog nas nikad ne napušta

Vatikan (IKA)

Na godišnjem sastanku s Rimskom kurijom u ponedjeljak 21. prosinca, papa Franjo kazao je kako “kriza kao što je ova s pandemijom može biti od koristi za nas, ali je ne treba pretvoriti u sukob koji stvara neprijatelje i razdor”, javlja Vatican News.

Papa je u tradicionalnom predbožićnom susretu s predstavnicima Rimske kurije podsjetio je kako je “koronavirus otkrio našu ranjivost, ali nas i osvijestio na nužnost pripadnosti jedni drugima, kao braće i sestara”.

Marija, Josip, pastiri i ostali okupili su se u Betlehemu u solidarnosti, bratstvu i prijateljstvu

Pozivajući se na svoju zadnju encikliku “Fratelli tutti” (“Svi smo braća”) posvećenu temi bratska i društvenog prijateljstva, papa Franjo je istaknuo da nam je jedna od najvećih lekcija iz Isusova rođenja da su se Marija, Josip, pastiri i ostali okupili u štalici u Betlehemu u solidarnosti, bratstvu i prijateljstvu.

“Snovi se ne grade izolirano, već zajedno, u zajednici. To je pravo bogatstvo”, podcrtao je Papa.

Govoreći pak o drugoj ključnoj riječi govora, odnosno o sukobu, Papa je primijetio da ako se Crkvu tumači uobičajenim „kategorijama“, odnosno desno i lijevo, progresisti i tradicionalisti, na kraju se raskomada, polarizira, kvari i iznevjerava njezina narav. Ona je Tijelo koje je stalno u krizi upravo zato što je živo, ali ne smije nikad postati tijelo u sukobu, s pobjednicima i pobijeđenima.

Na taj će način, naime, širiti bojazan, postat će kruta, manje sinodalna, i nametnut će jednoličnu logiku koja ujednačuje, daleko od bogatstva i mnogostrukosti koje joj je Duh darovao.

Također, Papa je članove Kurije podsjetio i na biblijske osobe poput Abrahama, Mojsija, Ilije, Ivana Krstitelja, Pavla, pa čak i samog Isusa koje je kriza “prosijala”, kako on kaže, te koji su svojim životima, poglavito u kriznim situacijama u kojima su se nalazili, pokazali i dokazali da nas Bog nikad ne napušta.

Nažalost, znakovi nade i dobre vijesti iz Crkve svoje mjesto u medijima rijetko nađu

Usto, Sveti Otac je naglasio da upravo u Rimskoj kuriji ima mnogo ljudi koji su svojim diskretnim, skromnim, vjerničkim životom te poštenim i profesionalnim radom živi svjedok da Gospodin nije napustio svoj narod.

“Nažalost, problemi koji se ponekad dogode u Crkvi odmah završe u novinama, dok znakovi nade i dobre vijesti iz Crkve svoje mjesto u medijima nađu tek mnogo kasnije, ili nikad ne nađu”, istaknuo je Papa.

Svaka kriza, kazao je, među ostalim, Papa, “sadrži opravdan razlog za obnovu, te je ona vrijeme milosti koja nam je dana da prepoznamo Božju volju za svakoga od nas i za cijelu Crkvu”.

“Međutim, nismo pozvani mijenjati ili reformirati Kristovo Tijelo, Kristovu Crkvu, jer je Isus Krist isti jučer, danas i zauvijek. Već smo pozvani to Tijelo odjenuti novom odjećom kako bi bilo jasno da milost koju posjedujemo ne dolazi od nas samih, već od Boga. Bitno je ne prekidati naš razgovor s Bogom”, zaključio je Papa, prenosi Vatican News u ponedjeljak 21. prosinca.