Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Židovima i kršćanima: Učiti se bratstvu kako ne bi prevladala mržnja

Budimpešta (IKA)

Tijekom susreta u Muzeju likovnih umjetnosti u Budimpešti s predstavnicima Ekumenskog vijeća Crkava i s nekim židovskim zajednicama u Mađarskoj u nedjelju, 12. rujna, papa Franjo je rekao da „Bog otaca uvijek otvara nove puteve“: „kao što je pustinju pretvorio u put prema Obećanoj zemlji, tako nas želi odvesti iz suhih pustinja mržnje i ravnodušnosti u žuđenu domovinu zajedništva“.

U svom govoru Papa je govorio o „putu zajedništva“ ekumenizma. Ekumenizam je putovanje „katkad mukotrpno, u prošlosti zamorno“. Kad god smo bili u napasti apsorbirati drugoga, nije se gradio most među nama, nego se jedne druge uništavalo; isto vrijedi i kad smo ga htjeli getoizirati, a ne integrirati. Koliko se puta u povijesti to dogodilo! Moramo budno paziti i moliti da se to ne ponovi. I zalagati se za zajedničko promicanje odgoja u bratstvu, kako izljevi mržnje koji ga žele uništiti ne bi prevladali. Tu mislim na prijetnju antisemitizma, koja još uvijek vreba u Europi i drugdje. Taj fitilj mora se ugasiti. No, najbolji način da se to ublaži jest zajednički pozitivan rad, promicanje bratstva, rekao je Sveti Otac u svom govoru na susretu s predstavnicima Ekumenskog vijeća Crkava i židovskih zajednica.

Most, rekao je Papa, povezuje dvije obale. Bog saveza traži od nas da ne popuštamo logici izolacije i prizemnim interesima. Ne želi saveze s jednima na štetu drugih, već ljude i zajednice koji su mostovi zajedništva sa svima. U ovoj zemlji vi, koji predstavljate većinske religije, imate zadatak stvarati uvjete da se vjerska sloboda poštuje i promiče za sve. Riječi koje teku s usana Božjih ljudi, uvijek moraju biti poruke otvorenosti i mira. U svijetu razdiranom sukobima, to je najbolje svjedočanstvo koje moraju dati oni koji su primili milost da upoznaju Boga saveza i mira, rekao je Papa.

Bog otaca uvijek utire nove puteve: kao što je pustinju pretvorio u put prema obećanoj zemlji, tako nas želi odvesti iz suhih pustinja mržnje i ravnodušnosti u žuđenu domovinu zajedništva… Od nas se traži da ostavimo iza sebe nesporazume iz prošlosti, tvrdnje da smo mi u pravu, a drugi u krivu, kako bi zajedno kročili prema njegovu obećanju mira, jer Bog uvijek ima planove mira, nikad nesreće, istaknuo je Sveti Otac.