Budi dio naše mreže
Izbornik

Papina studentima: Ne diskriminaciji, da blizini

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je u četvrtak 20. lipnja 2024. putem videoprijenosa razgovarao sa studentima u okviru inicijative „Gradimo mostove preko Azije i Pacifika“ koju je organiziralo Sveučilište Loyola iz Chicaga s Papinskim povjerenstvom za Latinsku Ameriku, izvijestio je Vatican News.

„Uvijek ostanite vjerni svojim uvjerenjima… pa čak i ako ste u iskušenju živjeti mlaku vjeru jer vas drugi muče. Ostanite vjerni svom identitetu i ostanite jaki poput kršćanskih mučenika koji su bili progonjeni…“, poručio je Papa studentima sa sveučilišta s područja Azije i Pacifika.

Sveučilište Loyola inicijativu je pokrenulo nadahnuto pozivom pape Franje na sinodalnost. U prvom susretu u veljači 2022. godine pod naslovom „Gradimo mostove sjever-jug“ sudjelovali su studenti iz Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Drugi susret s temom „Gradimo mostove diljem Afrike“, održan je u studenom iste godine, a sudjelovali su studenti iz cijele podsaharske Afrike. Inicijativa službeno nije dio sinodskog hoda.

Najnoviji sinodalni susret okupio je studente različitih smjerova sa sveučilišta iz Manile (Filipini), Australskog katoličkog sveučilišta (Brisbane, Australija); Katoličkog sveučilišta Fu Jena (Tajvan), Sveučilišta Sogang (Seul, Južna Koreja) te Sveučilišta Sofija (Tokio, Japan). Sudjelovali su i studenti sa Sveučilišta Sanata Dharma (Yogyakarta, Indonezija) te iz Singapura, Istočnog Timora i Papue Nove Gvineje – zemalja koje Sveti Otac planira posjetiti tijekom apostolskog putovanja u Aziju i Oceaniju u rujnu.

Papa: Zamoli druge da ti pomognu u tvojoj ranjivosti

Papa Franjo pridružio se susretu, srdačno pozdravivši nazočne na španjolskom jeziku i ispričavši se što je malo zakasnio zbog neke zabune s njegovim dnevnim redom.

Nakon što je poslušao razmišljanja studenata, Papa je s njima podijelio svoje savjete, brige i prijedloge.

Govorio je o osjećaju pripadnosti društvu, te o tome kako „pripadnost“ povećava sigurnost u sebe i vlastito ljudsko dostojanstvo.

Svi ovi čimbenici „spašavaju nas od ranjivosti, jer danas su mladi vrlo ranjivi. Uvijek moramo braniti taj osjećaj pripadnosti da bismo odagnali ranjivost“, istaknuo je.

„Pogledajte gdje ste najranjiviji i zamolite nekoga da vam pomogne“, rekao je.

Veličinu žena nikad se ne smije zaboraviti

Papa je također govorio o mentalnom zdravlju, diskriminaciji, stigmama i identitetu te je studente pozvao na svjedočenje i ustrajnost.

„Usredotočite se na vlastiti identitet“, poručio je Papa potaknuvši ih da uvijek međusobno surađuju i grade zajedništvo.

Papa Franjo osudio je sve stigme koje omalovažavaju ljudsko dostojanstvo. Požalio se da se žene ponekad smatraju građanima drugog reda, što, podsjetio je, nije točno.

„Veličina žena ne smije se zaboraviti. Žene su bolje od muškaraca u pogledu svog uvida i sposobnosti da grade zajednice“, rekao je, pohvalivši posebne kvalitete i kompetencije svojstvene samo ženama.

Ne isključivanju i stigmatizaciji

Sveti Otac pozvao je studente na blizinu i ljubav prema drugima, te da nikada ne isključuju.

Osvrćući se na riječi studenta koji je govorio o spolnosti, spominjući i visoku stopu zaraze HIV-om na Filipinima, Papa je rekao da se moramo „pobrinuti da zdravstvo bude spremno liječiti i pomoći svim ljudima, bez izuzetka“.

Također je govorio o učinkovitom obrazovanju koje, po njegovom mišljenju, zahtijeva „odgoj“ i „koordiniranje“ naših „srca, umova i ruku“.

Tako trebamo odgajati mlade – rekao je, istaknuvši da se ta dinamika nikada ne smije zaboraviti.

Srca povezana s molitvom i s drugima

Papa je primijetio i da mladim kršćanima može biti izazovno sudjelovati i „pripadati“ društvu.

U svjetlu te stvarnosti, potaknuo je studente da se drže svoje vjere i da drže svoja srca povezana s molitvom.

To će vam pomoći i omogućiti vam da uvijek učinkovitije surađujete s drugima – rekao je.

Odbaciti razvodnjeno kršćanstvo i ostati vjerni vjeri

Sveti Otac se zatim osvrnuo na činjenicu da u nekim prilikama mladi ljudi budu izrugani ili osporavani zbog svoje vjere.

„Uvijek budite čvrsto uvjereni u vlastita uvjerenja“, savjetovao je, istodobno upozorivši da ne postanu izolirani, što može dovesti do loših navika i problema.

S obzirom na to, istaknuo je važnost poučenosti o vjeri i autentičnog življenja kršćanstva.

„Stvar je sljedeća: kršćani su progonjeni od samog početka“, rekao je Papa, ističući da ta pojava nije ništa novo.

„Iako može biti primamljivo imati razvodnjeno, mlako kršćanstvo“, ne možemo mu se prepustiti, ustvrdio je Papa. Nego, „moramo biti čvrsti i moramo živjeti neku vrstu mučeništva, u tom smislu“, istaknuo je.

„Bolest“ ideologije

Naposljetku je pozvao na veću svijest o tragedijama iz prošlosti, na učenje pouka za budućnost i na rad za mir.

„Ideologija je bolest“, rekao je, pozivajući sve ljude na izgradnju sklada i promicanje dijaloga s drugim kulturama.

„Ne ratu“, apelirao je, pozivajući na mir. „U očajnom, beznadnom svijetu, moramo se pozivati na naše vrijednosti“, naglasio je, pozivajući studente da rade na tome.

Susret je zaključio blagoslovom i zahvalom studentima za trud i razmišljanja koja su mu pomogla da ih razumije, posebice dok se priprema za putovanje u taj dio svijeta početkom rujna.

Gradnja mostova počinje sa svakim od nas

Inicijativi je pomoglo nekoliko vatikanskih ureda, uključujući Generalno tajništvo Biskupske sinode, Dikasterij za komunikaciju, Dikasterij za laike, obitelj i život, Dikasterij za obrazovanje i kulturu i Odjel za prvu evangelizaciju i nove partikularne Crkve Dikasterija za evangelizaciju.

Prije negoli se pridružio Sveti Otac, susret je počeo predstavljanjem organizatora, uključujući tajnika Papinskog povjerenstva za Latinsku Ameriku dr. Emilcu Cudu, te videoporukama prefekta Dikasterija za laike, obitelj i život kardinala Kevina Josepha Farrella i podtajnika Biskupske sinode biskupa Luisa Marína de San Martína, OSA.

Kardinal Farrell pozvao je studente da slijede Isusov primjer u izgradnji mostova. Podsjetio ih je da dok žive povlaštenu stvarnost studenata, postoji svijet obilježen mržnjom, ratom i patnjom. Stoga je pozvao studente da se trude biti ljubazni, brižni i puni razumijevanja, prije svega na osobnoj razini.

Biskup Marín uputio je ohrabrujuće riječi. Sudionike je pozvao da, usred vremena nade i obnove, „stvaraju veze, ruše zidove i grade mostove“.

Dok su sudionici čekali susret s Papom, dr. Cuda pročitala je pismo prefekta Dikasterija za kulturu i obrazovanje kardinala Joséa Tolentina de Mendonçe, u kojem je priznao da izgradnja mostova može biti izazovna i da se može suočiti s borbom i otporom, ali da se uvijek isplati, jer se živi ljubav kojoj nas je Isus naučio, izvijestio je Vatican News.