Budi dio naše mreže
Izbornik

Peti dan hodočašća Šibenske biskupije u Italiju

Rim (IKA)

Petog dana hodočašća vjernika Šibenske biskupije u Italiju, u četvrtak 12. listopada 2023., hodočasnici su obilazili rimske znamenitosti, među kojima baziliku sv. Pavla izvan zidina i katakombe sv. Kalista, a misu su slavili u hrvatskoj crkvi sv. Jeronima.

Misu je predslavio šibenski biskup šibenski biskup Tomislav Rogić.

Prije slavlja petnaestak svećenika koji žive u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima, hodočasnicima su bili na raspolaganju za ispovijed. Sve hodočasnike pozdravio je rektor zavoda vlč. Marko Đurin. Upoznao ih je s prošlošću zavoda i crkve sv. Jeronima, kao i s trenutnim stanjem u zavodu.

Propovijed je izrekao upravitelj župe Ljubitovica i župni vikar u katedralnoj župi sv. Jakova don Šime Pleadin. Ukazao je na tri stvari koje vjernici uče od svetog Jeronima. Kao prvo je naglasio da sveti Jeronim uči kako ljubiti Gospodina.

Pozvani smo, zagledani u Krista i imajući Jeronima za primjer dozvoliti Bogu da nas uzvisi po križu koji zadaje muku, poniženje i na koncu smrt – kazao je propovjednik.

Naglasio je da istinskog katoličkog života nema bez odnosa sa živim Bogom prije svega u sakramentima, a potom u žrtvi u koja mi jamči uzvišenost života koju je kušao Isus Krist . Ljubiti Gospodina, poručuje Jeronim, znači odricati se sebe po uzoru na Krista i tako se darovati drugomu kako nas poziva sveti Pavao: Ne starajte se samo svaki za svoje, nego i za ono što se tiče drugih. Izlazeći drugome u susret svjedočimo misijsko poslanje Crkve kojemu je temelj Krist koji spašava, a ne ja sam – kazao je vlč. Pleadin.

Naglasio je da sv. Jeronim vjernike uči kako ljubiti Sveto pismo. Potrebno je dozvoliti Bogu da bude Bog koji mi govori, a sebe prihvatit kao onoga koji osluškujući Božju riječ hita u radost Gospodara svojega.

Sveti Jeronim nas uči kako biti svet. Sv. Jeronim i oni brojni sveci iz susjedstva, kako ih naziva papa Franjo, razumjeli su da svetog života nema bez nasljedovanja Krista putem koji vodi na Kalvariju koja rezultira Uskrsnućem. U konačnici, biti svet znači dozvoliti biti ljubljen te ljubavlju uzvratiti na ljubav koja me otkupila na križu te istu ljubav svjedočiti u redovitosti vlastitoga života, poručio je don Šime Pleadin.